Contacteer ons

Permanente vorming

Bent u een erkende verslaggever en wilt u in 2017 uw erkenning behouden? Dan moet u jaarlijks  een basispakket van 8 uur permanente vorming over vrij te kiezen onderwerpen volgen, aangevuld met een aantal uren waarvan de minister het onderwerp oplegt. Voor 2016 betekent dat dat u in totaal 14 uur permanente vorming moet volgen:

  • 8 uur om het basispakket vrije vorming in te vullen
  • en 6 uur over EPN en de wijzigingen aan de EPW-rekenmethode vanaf 2017.

De verplichte vorming 2016 bevat 4 uur over de EPN-methode voor niet-residentiële gebouwen en 2 uur over de wijzigingen aan de EPW-methode vanaf 2017. De nieuwe rekenmethode en de indeling van niet-residentiële gebouwen is immers een ingrijpende uitbreiding en aanpassing van de EPB-regelgeving.

De 4 uur verplichte vorming over EPN is een ‘basisopleiding EPN’. U zal er leren de E-peileis en de indeling te bepalen van niet-residentiële gebouwen en van gebouwen met een combinatie van niet-residentiële en residentiële functies (appartement met handelsgelijkvloers, woning met dokterspraktijk …). Wie dieper op de materie wil ingaan, zal de 6 uur verplichte vorming kunnen aanvullen met uitdieping over EPN, als onderdeel van de vrije vorming.

U houdt er best rekening mee dat u de 6 uur vorming met verplichte inhoud pas in de tweede helft van 2016 zal kunnen volgen. Volgens de planning zal vanaf juli de informatie voor de vormingsinstellingen en de EPB-software waarin de EPN-methode vervat zit, beschikbaar zijn. Ook vormingen met de uitdieping over EPN zullen pas in de tweede helft van 2016 beschikbaar zijn.

Alle details over permanente vorming kunt u hier lezen (pdf, versie juni 2015).

Welke vormingen komen in aanmerking?

U moet vormingen kiezen uit het erkende aanbod, dus gegeven door een erkende vormingsinstelling. Het VEA houdt de vormingstabel met het erkende aanbod van vrije en verplichte vormingen actueel: de meest recente versie van dit aanbod vindt u in de vormingstabel in de rechterkolom.

Verschillende activiteiten komen in aanmerking als vorming: u kunt opleidingen, studiedagen, e-learning of seminaries volgen, deelnemen aan werkgroepen of het verplicht aantal uren invullen met een combinatie van het voorgaande.

Praktisch

Erkende vormingsinstellingen melden hun vormingen via de energieprestatiedatabank. Het VEA valideert deze en de erkende vormingen verschijnen in de vormingstabel (zie rechterkolom). 

Het enige wat u als verslaggever hoeft te doen, is één of meerdere vormingen selecteren, u inschrijven voor de vorming(en) bij de erkende instelling en deelnemen aan de gewenste vorming.

U hoeft dus per gevolgde vorming geen bewijstukken naar het VEA te sturen. Het aantal gevolgde uren permanente vorming kan u volgen in uw registratie op de energieprestatiedatabank. Vanaf 2016 krijgt u drie maal per jaar een e-mailbericht met uw status op het vlak van de permanente vorming voor verslaggevers.

Alle details over het opvolgen van permanente vorming (pdf, versie oktober 2015) kunt u hier lezen. Nog vragen? Lees dan de selectie van de veelgestelde vragen (pdf, versie oktober 2015).

Wetgeving

Op 11 mei 2015 hechtte minister van Energie, Annemie Turtelboom, haar definitieve goedkeuring aan de wijziging van het ministerieel besluit van 17 november 2014. Dat besluit legt de vorm, de inhoud, de duur en nadere bepalingen vast van de verplichte permanente vorming van verslaggevers. Het wijzigingsMB van 11 december 2015 (pdf) legt de verplichte vorming voor 2016 vast.