Verschillende manieren om uw dak te isoleren

Hellend dak met isolatie in het dakschild

Er zijn vier mogelijkheden:

flensdeken

Isolatie tussen de dragende dakelementen: de ruimte tussen de kepers en spanten wordt opgevuld met een isolatiemateriaal. Minerale wol leent zich het best voor deze toepassing. Hierbij dient u steeds een ononderbroken lucht- of dampscherm aan te brengen in de dakconstructie.

Zelfdragende isolerende dakelementen: het dak is opgebouwd uit 'sandwichpanelen' waarbij de kepers, de isolatie, het onderdak en de tengellatten deel uitmaken van het paneel. 

isolerend dakelement


Sarkingdak:
de isolatieplaten worden bovenop de kepers en de spanten aangebracht.

Isolerende binnenafwerking: kant-en-klare panelen (uit gipskarton en thermische isolatie). Die methode kan u vooral gebruiken bij verbouwingen.

 

isolatie in een zoldervloerIsolatie van het plafond naar de zolder

Die oplossing is geschikt als de zolder enkel gebruikt zal worden als bergruimte. De isolatie kan bovenop de vloerplaat geplaatst worden bij een zware vloeropbouw met welfsels, betonplaat ...Bij een vloeropbouw met houten elementen gebeurt de plaatsing van de isolatie meestal tussen de balken.

Warm plat dak

De isolatie bevindt zich aan de buitenkant van het dak, net onder de dakdichting. Op de draagvloer en de afschotlaag wordt eerst een dampscherm aangebracht. Hierop plaatst u de isolatie en de dakdichting in één of meer lagen, afhankelijk van het gebruikte materiaal.

Omgekeerd plat dak

De isolatie bevindt zich boven de dakdichtingslaag. Een ballast op het isolatiemateriaal is noodzakelijk om het wegwaaien te beletten.

 

Doe-het-zelf films

In opdracht van het Vlaams Energieagenschap werden twee films ontwikkeld waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe u zelf uw hellend dak of uw plat dak kan isoleren.

Hellend dak
Plat dak