Veelgestelde vragen zero-emissie voertuigen

  • Komen hybride wagens ook in aanmerking voor de premie?

Neen. Het moet gaan om een volledig elektrische wagen of een wagen op waterstof. Ook elektrische wagens met een kleine aanvullende motor op fossiele brandstoffen (range extender) komen niet in aanmerking (bvb BMW i3 met range extender).

  • Ik kocht tweedehands een zero-emissie voertuig. Kom ik in aanmerking voor de premie?

Neen, het moet gaan om een voertuig dat voor de eerste keer wordt ingeschreven.

  • Op welke termijn wordt de premie uitbetaald?

Het Vlaams Energieagentschap stelt alles in het werk om de volledige premie-aanvragen binnen een termijn van 2 tot 3 maanden af te handelen.

  • Kunnen zelfstandigen een premie krijgen voor een zero-emissie voertuig?

Zelfstandigen (eenmanszaken) kunnen eveneens een premie krijgen op voorwaarde dat het voertuig niet wordt aangekocht door een rechtspersoonlijkheid (bvb. BVBA, CVBA, Commanditaire Vennootschap, Landbouwvennootschap, NV, VOF). Ook bij overdracht of inbreng van een voertuig in een rechtspersoon binnen de 3 jaar na eerste ingebruikname moet de premie worden terugbetaald.

  • Komen vzw's in  aanmerking voor de premie voor een zero-emissie voertuig

Voor inschrijving (DIV) vanaf 2018 komen ook vzw's in aanmerking voor de aankoop van een elektrische wagen en vanaf 15/04/2018 (inschrijving DIV) voor de aankoop van een elektrische bromfiets klasse B of elektrische motorfiets.

  • Kan je zowel voor een elektrische wagen als voor een elektrische bromfiets/elektrische motorfiets een premie krijgen?

Je kan als natuurlijk persoon per voertuigcategorie maximaal 1 premie krijgen. Dus zowel voor een elektrische wagen, maar daarnaast ook apart voor een elektrische bromfiets klasse B en voor een elektrische motorfiets. Dus in totaal kan je 3 verschillende premies krijgen.