Ontwerptips voor een laag K-peil

Naast een goede isolatie en een compact gebouw, is een zorgvuldige uitvoering van de bouwknopen  cruciaal voor een laag K-peil.

EPB-aanvaarde bouwknopen

Slecht uitgevoerde bouwknopen hebben een negatieve invloed op het K-peil.

Bouwknopen zijn plekken in een gebouwschil waar verschillende constructiedelen zoals vloer, muren, dak en ramen op elkaar aansluiten. Als de isolatie niet doorloopt of niet netjes aansluit in een bouwknoop, ontsnapt de warmte en spreken we van een koudebrug. De warme lucht komt in contact met een koud oppervlak en er kan condensatie ontstaan. Condensatie zorgt voor vocht en kan leiden tot schimmelvorming.

De architect en aannemers kunnen dit warmteverlies (in de meeste gevallen) vermijden door een goede uitvoering. Ze kunnen bijvoorbeeld een sterk isolerend materiaal tussenvoegen. Dan noemen we de bouwknoop ‘EPB-aanvaard’. De bouwknopen die de bouwpartners niet opgelost krijgen, heten ‘niet-EPB-aanvaard’. Die rekent de verslaggever mee in het K-peil (en ook het E-peil) van het gebouw. Dat is verplicht voor alle nieuwe gebouwen met bouwaanvraag sinds 1 januari 2011.

Geldig voor alle aanvragen

Published on: 
10-07-2019