Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Voor de onderstaande gevallen bestaat er een vrijstelling van de EPB-plicht. Voor deze projecten dient u geen startverklaring of EPB-aangifte in.
Indien u als EPB-verslaggever merkt dat een project ten onrechte als EPB-plichtig werd geregistreerd in de energieprestatiedatabank, kunt u contact opnemen met het VEKA.
Er is geen EPB-plicht voor gebouwen met een beschermd volume kleiner dan 3000 m³ waarbij de tussenkomst van een architect niet vereist is (aanvraag met eenvoudige dossiersamenstelling).
Let op: indien een aanvraag met uitgebreide dossiersamenstelling werd ingediend en achteraf blijkt dat een aanvraag met eenvoudige dossiersamenstelling voldoende was geweest, geldt deze vrijstelling niet en is er wel een EPB-plicht.
Er is geen EPB-plicht voor gebouwen met een tijdelijke vergunning met een maximale duur van twee jaar.
Indien er voor eenzelfde project meerdere opeenvolgende tijdelijke vergunningen worden toegekend waarbij de totale duur van al deze vergunningen meer dan twee jaar bedraagt, geldt er wel een EPB-plicht. De EPB-eisen overeenkomstig met het bouwaanvraagjaar van de eerste vergunning, zijn van toepassing.
Er is geen EPB-plicht voor alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m².
Let op: vrijstaande zorgwoningen kleiner dan 50 m² zijn wél EPB-plichtig.
Let op: deze vrijstelling geldt enkel voor alleenstaande gebouwen (bijvoorbeeld: alleenstaand tuinhuis) en niet voor aanbouwen bijvoorbeeld: aanbouw van garage tegen de woning)
Er is geen EPB-plicht voor EPN-eenheden met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m² die gelegen zijn
Voorbeelden:
Er is geen EPB-plicht voor landbouwgebouwen met een lage energiebehoefte.
Indien er voor een gebouw geen EPB-eisen van toepassing zijn op de uitgevoerde werken, is er een vrijstelling van de EPB-plicht. De stavingsstukken die aantonen dat er geen EPB-eisen van toepassing zijn, houdt u bij.
Voorbeelden: