Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
De warmteverliesoppervlakten van een gebouw of van een deel van een gebouw zijn de oppervlakten waardoor warmte van het beschermde volume verloren gaat naar de buitenomgeving (lucht of water), de grond en alle aangrenzende ruimten die niet tot een beschermd volume behoren.
Voorbeeld: de figuur toont de afmetingen voor het bepalen van de warmteverliesoppervlakte. De afmetingen zijn aangeduid met rode maatlijnen/pijlen.
De warmteverliesoppervlakten van een gebouw of van een deel van een gebouw meet en berekent u, net zoals het beschermd volume, op basis van de buitenafmetingen.
U berekent de verliesoppervlakten van alle scheidingsconstructies, zoals buitenmuren, daken, vloeren, vensters … die het beschermd volume omhullen of omsluiten.
Om vlot de warmteverliesoppervlakten te bepalen, kunt u de uiterste grenzen van het beschermde volume aanduiden (rode streeplijn). Daarna is het mogelijk om de oppervlakten van de scheidingsconstructies volgens buitenafmetingen te meten, op basis van de afstanden tussen de snijpunten van de uiterste grenzen van het beschermde volume.
Let op: een muur, een vloer of plafond die het beschouwde volume begrenst naar een aangrenzend beschermd volume op het eigen perceel (bijvoorbeeld een bovenliggend appartement) of op een naastliggend perceel (bijvoorbeeld naar de buurwoning), wordt niet beschouwd als warmteverliesoppervlakte.
Het basisprincipe voor het bepalen van het beschermd volume en de warmteverliesoppervlakten toepassen op een aantal specifieke bouwdetails en knooppunten uit uitvoeringsplannen van bouwprojecten.
Deze opsomming van voorbeelden is niet limitatief. Ze zijn uitgewerkt om de vermelde basisprincipes verder te verduidelijken .
Enkele specifieke toepassingen en aandachtspunten: