Actuatoren

actuator geïntegreerd in een elektronische ballastActuatoren ontvangen een opdracht en zetten deze om in de juiste lichtstroom van de lamp.  Een actuator voert dus de nodige ‘actie’ uit.

De opdracht is afkomstig van een controller, die eventueel kan beschouwd worden als deel van de sensor of de manuele druk- of draaiknop.

In de praktijk komt een actuator meestal overeen met het voorschakelapparaat, of is het er in geïntegreerd. De meest voorkomende actuatoren zijn:

  • een ballast zet een analoog of digitaal signaal om in een stroom (en dus lichtstroom en vermogen) van een fluorescentielamp. Opgelet: enkel elektronisch dimbare ballasten zijn hiervoor voorzien. De ballast moet ook compatibel zijn met de communicatiewijze: gebeurt die analoog, dan zal een andere ballast gebruikt worden dan in geval van digitale communicatie. Indien de opdrachten digitaal worden gegeven, is het altijd zo dat er in discrete stappen wordt gedimd, bij analoge toestellen kan het in principe continu, maar zorgt de werking van de controller er meestal voor dat het aantal dimniveaus beperkt wordt tot een vast aantal ingestelde drempels. Tot slot zal bij digitale uitvoeringen de ballast ook moeten aangepast zijn aan het gebruikte protocol.
  • Een transformator zet een analoog of digitaal signaal om in een spanning. De transformator moet de opdrachten die hij krijgt, kunnen begrijpen en moet daarom compatibel zijn met de communicatiewijze: als de communicatie analoog gebeurt, zal een andere transformator worden gebruikt dan in geval van digitale communicatie. Bij digitale uitvoeringen zal de transformator ook moeten aangepast zijn aan het gebruikte protocol.
  • Een schakelrelais zet een analoog, digitaal of mechanisch signaal om in de concrete actie van een lamp aan of uit te schakelen.
Published on: 
17-09-2014