Premie voor de begeleiding van collectieve renovatieprojecten

De "collectieve renovatiebegeleidingspremie" is een premie voor projectbegeleiders en Benovatiecoaches die collectief een aantal woningen (minstens 10) begeleiden om deze energiezuinig te maken.

De projectbegeleider/Benovatiecoach zorgt voor de ondersteuning van de burger bij het realiseren van energiebesparende investeringen. Hij neemt daarbij zoveel mogelijk taken uit handen van de burger, bijvoorbeeld een energetische doorlichting van de woning, timing, advies over de energierenovatie en plan van aanpak, meetstaat opmaken, het zoeken van aannemers, werfopvolging, administratieve ondersteuning inzake premie-aanvragen en financiering, …

Een collectief project bestaat uit minstens 10 woningen uit dezelfde straat, gemeente of aanpalende gemeente die minstens willen investeren in één van de maatregelen uit de totaalrenovatiebonus of een warmtepompboiler.

 

WIN-WIN

De projectbegeleider/Benovatiecaoch neemt heel wat taken uit handen voor wie wil renoveren. Hij bekijkt bovendien het totaalplaatje van de woning, bijvoorbeeld niet alleen het dak van woning, maar ook of de later te plaatsen muurisolatie wel vlot kan aansluiten op de te plaatsen dakisolatie.

Door de collectieve aanpak kan de projectbegeleider/Benovatiecoach ertoe bijdragen dat de energierenovatiewerken efficiënter, vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd. De aannemer kan vlotter werken, moet zich minder verplaatsen en moet ook minder tijd steken in het maken van offertes. Mogelijk kan je ook heel wat besparen op het plaatsen van stellingen of het collectief huren van een afvalcontainer.

Als burger heeft u meer zekerheid over een vlotte afhandeling van de renovatiewerken en lagere investeringskosten en meer garantie dat de werken ook afgestemd zijn met de rest van uw renovatiewensen. Bovendien leert u uw buren beter kennen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen woningen en appartementen.

Er zijn al heel wat projectbegeleiders/Benovatiecoaches actief.

Energiedeskundige
Published on: 
18-02-2019