Circulatiepompen

Circulatiepomp:  vaak een grote verbruiker

Een circulatiepomp laat het water van de verwarmingsketel naar de radiatoren (of de convectoren) circuleren. Een circulatiepomp verbruikt over het algemeen vrij veel: 5 tot 10% van het elektriciteitsverbruik binnen de woning. Gelukkig kunt u dit verbruik beperken.

De oud(st)e verwarmingsinstallaties zijn uitgerust met een standaardcirculatiepomp die het hele stookseizoen tegen dezelfde snelheid draait lang (tot 6000 uur per jaar, met een vermogen van 70-80 W). Een eenvoudige berekening leert dat het jaarlijks stroomverbruik kan oplopen tot ± 450 kWh; dat is meer dan het verbruik van recente koelkasten, wasmachines of vaatwasmachines.

Moderne installaties zijn doorgaans uitgerust met een circulatiepomp met 3 snelheden (en een vermogen van 25 tot 75 W). Bij een ononderbroken werking is dat nog maar 150 en 300 kWh per jaar (op basis van een stookseizoen van 6000 uur).

Energielabel voor circulatiepompen

Het energielabel van de circulatiepomp geeft de energie-efficiëntie van een pomp aan op een schaal van A tot G.
A-label pompen zijn het zuinigst, D/E pompen weerspiegelen het verbruik van een hedendaagse pomp.
Een pomp met A-label verbruikt tussen 60 en 80% minder elektriciteit dan een D- of E-label.
B-label 40 tot 60% minder dan D/E.
C-label pompen 20 tot 40% minder dan D/E.

Een pomp van klasse A in uw verwarmingsinstallatie verbruikt tussen 52 (4000 uur) en 78 kWh per jaar (6000 uur). Een toestel van klasse B verbruikt in dezelfde omstandigheden tussen 109 tot 163 kWh per jaar; klasse C tussen 160 tot 240 kWh.

Kies voor een hoogrendementspomp

Wanneer de circulatiepomp van uw installatie aan vervanging toe is, vraag uw installateur dan uitdrukkelijk om een hoogrendementspomp te plaatsen.
Een model uit klasse C of D is wel goedkoper in aankoop, maar komt heel wat duurder uit omwille van zijn elektriciteitsverbruik. Hoogrendementspompen danken hun lagere verbruik aan een nieuw soort motor met permanente magneten en een elektronische snelheidsregeling.
Een model uit de B-klasse kost ongeveer € 180, de A-klasse ongeveer € 300 tot 350 . Het verbruik van een extreem zuinige A-label pomp kan dalen tot 5 Watt per uur. De terugverdientermijnen (7 tot 17 jaar) zijn wel vrij lang, maar dit soort toestellen heeft ook een lange levensduur. Overigens hoeft u met deze besparing niet aan comfort in te boeten. Integendeel, met een hoogrendementspomp is er minder kans dat leidingen en radiatoren lawaai maken.

De levensduur van een circulatiepomp is vrij lang; doorgaans moet zij pas om de 15 tot 20 jaar worden vervangen. Maar zelfs met een al geïnstalleerde circulatiepomp kunt u veelal toch op een eenvoudige manier besparen, tenminste bij een standaardmodel met een snelheidsregeling via 3 standen. Ga na of de pomp op de laagste stand staat. Als dat niet het geval is, probeer dan eens uit of de laagste stand zou volstaan om het warm water tot in alle radiatoren verdeeld te krijgen. Veelal zal dat lukken en dan is de besparing niet te verwaarlozen: u mag bij benadering rekenen op een vermindering van het vermogen tussen 55 W (in stand 2) en 35 W (in stand 1). Over een stookseizoen van 6000 uur loopt de besparing op die manier op tot 120 kWh.

Published on: 
08-08-2014