De eenheid zonder woonfunctie

Wat is een niet-residentiële eenheid?

Een niet-residentiële eenheid is de kleinste eenheid binnen eenzelfde gebouw met een niet-residentiële bestemming die autonoom kan functioneren.
Onder autonoom functioneren wordt het volgende verstaan:

  • de niet-residentiële eenheid moet in functioneel opzicht zelfstandig zijn en
  • wordt ontsloten via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte;

De eenheid moet dus zijn hoofdfunctie kunnen uitvoeren, zonder daarbij afhankelijk te zijn van andere eenheden. Een eigen toilet of andere sanitaire voorzieningen kunnen een indicatie zijn, maar vormen geen strikte voorwaarde.

Let wel

Het apart verhuren of verkopen van een ruimte is niet noodzakelijk een vereiste om deze ruimte als een aparte eenheid te beschouwen. 

Voorbeeld:

Een kantoortje op het gelijkvloers van een appartementsgebouw wordt verhuurd. Het deelt de gang en de toiletten met 3 andere kantoortjes op het gelijkvloers. De 4 kantoortjes samen met de gang en het toilet vormen een zelfstandig functionerende eenheid. Voor deze eenheid als geheel moet bij verkoop of verhuur één EPC opgemaakt worden, ook indien slechts één van de kantoren verkocht of verhuurd wordt.

Voorbeelden
  • Een gang in een woning die gebruikt wordt om naar bijvoorbeeld een dokterspraktijk te gaan, wordt aanzien als een gedeelde circulatieruimte.
  • Een krantenwinkel met eigen toilet en een opslagruimte is voor zijn hoofdfunctie ‘handel’ niet afhankelijk van de naastliggende eenheid. De krantenwinkel met toilet en opslagruimte vormt samen één niet-residentiële eenheid.
  • Een automatenshop of een onbemande wasserette kunnen hun hoofdfunctie van handel uitvoeren zonder toilet. Beiden moeten beschouwd worden als een niet-residentiële eenheid.
  • Een alleenstaande garage is ingericht als kantoor met bijhorende eetruimte en toilet. Dit kantoor is in functioneel opzicht zelfstandig en vormt een niet-residentiële eenheid.
  • Een deel van een alleenstaande garage in de tuin van een woning is ingericht als hobbyruimte (=recreatie). Deze hobbyruimte kan niet zelfstandig functioneren. De hobbyruimte wordt niet beschouwd als een aparte niet-residentiële eenheid. Er moet geen EPC voor opgemaakt worden.
  • Een poolhouse met oppervlakte groter dan 50 m² heeft geen eigen voorzieningen (douche, toilet) en is hiervoor afhankelijk van de woning op hetzelfde perceel. De poolhouse vormt geen aparte niet-residentiële eenheid.