De wooneenheid

Wat is een wooneenheid?

Een wooneenheid is elke eenheid in een gebouw die over de nodige woonvoorzieningen beschikt om autonoom te kunnen functioneren.
Volgende woonvoorzieningen maken het mogelijk om autonoom te ‘wonen’:

  • woonruimte;
  • een eigen toilet;
  • een eigen bad of douche;
  • een eigen keuken of kitchenette.

! Bijkomende voorwaarde geldig vanaf 01/06/2020:

Een wooneenheid is elke eenheid in een gebouw die wordt ontsloten via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte.

Elke wooneenheid heeft een gebouweenheid-ID. Wat als het aantal gebouweenheid-ID's in de energieprestatiedatabank niet overeenstemt met de werkelijke situatie of er geen gebouweenheid-ID beschikbaar is? Volg dan het Gebouwenregister-stappenplan.

Meer weten over het autonoom functioneren
Let wel

Ook (oudere) woningen met een beperkt of geen sanitair comfort functioneren autonoom.

Voorbeelden van het autonoom functioneren
  • Een oude woning zonder badkamer wordt toch beschouwd als een woning. Hiervoor moet bijgevolg een EPC voor een wooneenheid (EPC residentieel) opgemaakt worden.
  • Een woning waarbij inwonende grootouders over een eigen leefruimte en kitchenette beschikken, maar niet over een eigen badkamer, wordt beschouwd als één wooneenheid. Er wordt bijgevolg één EPC residentieel opgemaakt voor het volledige woongebouw.
Meer weten over de eigen afsluitbare toegang
Let wel

Het begrip 'eigen afsluitbare toegang'  mag niet foutief geïnterpreteerd worden. Bekijk daarom zeker onderstaande voorbeelden.

Voorbeelden van de eigen afsluitbare toegang (vanaf 01/06/2020)
  • Voor appartementen in een appartementsgebouw worden afzonderlijke EPC's opgemaakt, aangezien de appartementen over eigen woonvoorzieningen en een eigen afsluitbare toegang beschikken. Elk appartement krijgt bijgevolg een eigen EPC.
  • Een studio met eigen woonvoorzieningen is gelegen op de zolder van een woning. De studio is enkel te bereiken via de traphal van de woning die ook wordt gebruikt om van de woonruimten op het gelijkvloers naar de slaapkamers op de eerste verdieping te gaan. De toegang tot de studio wordt niet beschouwd als een eigen afsluitbare toegang. Er wordt bijgevolg één EPC residentieel opgesteld voor het volledige gebouw (woning en studio).
def-wooneenheid-studio
  • Een studio met eigen woonvoorzieningen is gelegen in een collectief woongebouw (vb. een gebouw met studentenkamers en een studentenstudio). De studio is enkel te bereiken via de gemeenschappelijke traphal die ook gebruikt wordt om van de gemeenschappelijke keuken naar de studentenkamers te gaan. De toegang tot de studio wordt niet beschouwd als een eigen afsluitbare toegang. Er wordt bijgevolg één EPC residentieel opgesteld voor het volledige gebouw (collectief woongebouw met studentenkamers en studio).

Is er in het gebouw naast een wooneenheid ook een niet-residentiële eenheid aanwezig? Is er in het gebouw naast een kleine niet-residentiële eenheid ook een deel industrie aanwezig?

Bekijk ook de uitgewerkte cases: