De wooneenheid

Wat is een wooneenheid?

Een wooneenheid is elke eenheid in een gebouw die over de nodige woonvoorzieningen beschikt om autonoom te kunnen functioneren.
Volgende woonvoorzieningen maken het mogelijk om autonoom te ‘wonen’:

 • woonruimte;
 • een eigen toilet;
 • een eigen bad of douche;
 • een eigen keuken of kitchenette.

! Bijkomende voorwaarde geldig vanaf 01/06/2020:

Een wooneenheid is elke eenheid in een gebouw die wordt ontsloten via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte.

Elke wooneenheid heeft een gebouweenheid-ID. Wat als het aantal gebouweenheid-ID's in de energieprestatiedatabank niet overeenstemt met de werkelijke situatie of er geen gebouweenheid-ID beschikbaar is? Volg dan het Gebouwenregister-stappenplan.

Meer weten over het autonoom functioneren
Let wel

Ook (oudere) woningen met een beperkt of geen sanitair comfort functioneren autonoom.

Voorbeelde: wel of niet autonoom functioneren?
 • Een oude woning zonder badkamer wordt toch beschouwd als een woning. Hiervoor moet bijgevolg een EPC voor een wooneenheid (EPC residentieel) opgemaakt worden.
 • Een woning waarbij inwonende grootouders over een eigen leefruimte en kitchenette beschikken, maar niet over een eigen badkamer, wordt beschouwd als één wooneenheid. Er wordt bijgevolg één EPC residentieel opgemaakt voor het volledige woongebouw.
Meer weten over de eigen afsluitbare toegang
Let wel

Het begrip 'eigen afsluitbare toegang'  mag niet foutief geïnterpreteerd worden. Bekijk daarom zeker onderstaande voorbeelden.

Voorbeelden: wel of geen eigen afsluitbare toegang?
 • Voor appartementen in een appartementsgebouw worden afzonderlijke EPC's opgemaakt, aangezien de appartementen over eigen woonvoorzieningen en een eigen afsluitbare toegang beschikken. Elk appartement krijgt bijgevolg een eigen EPC.
 • Een studio met eigen woonvoorzieningen is gelegen op de zolder van een woning. De studio is enkel te bereiken via de traphal van de woning die ook wordt gebruikt om van de woonruimten op het gelijkvloers naar de slaapkamers op de eerste verdieping te gaan. De toegang tot de studio wordt niet beschouwd als een eigen afsluitbare toegang. Er wordt bijgevolg één EPC residentieel opgesteld voor het volledige gebouw (woning en studio).
def-wooneenheid-studio
 • Een studio met eigen woonvoorzieningen is gelegen in een collectief woongebouw (vb. een gebouw met studentenkamers en een studentenstudio). De studio is enkel te bereiken via de gemeenschappelijke traphal die ook gebruikt wordt om van de gemeenschappelijke keuken naar de studentenkamers te gaan. De toegang tot de studio wordt niet beschouwd als een eigen afsluitbare toegang. Er wordt bijgevolg één EPC residentieel opgesteld voor het volledige gebouw (collectief woongebouw met studentenkamers en studio).
 • In een gebouw zijn zowel studentenstudio’s als studentenkamers aanwezig. Een gang geeft toegang tot de studentenstudio’s. Ook de studentenkamers maken gebruik van deze gang om naar de gemeenschappelijke keuken te gaan. Is deze gang te beschouwen als een gemeenschappelijke circulatiegang die de studentenstudio’s voorziet van een eigen afsluitbare toegang? Met andere woorden, zijn de studentenstudio’s te beschouwen als een wooneenheid en hebben zij een apart EPC nodig bij verkoop of verhuur?
 • Antwoord: De gang is deel van het collectieve woongebouw(deel) en kan dus geen gemeenschappelijke circulatieruimte zijn. Zonder deze gang zijn de studentenstudio’s niet meer bereikbaar en kunnen ze niet meer zelfstandig functioneren. De studentenstudio’s zijn dus geen wooneenheden. Er moet bijgevolg slechts 1 EPC voor een collectief woongebouw opgemaakt worden, waarin zowel de studentenkamers, de gemeenschappelijke ruimten als de studentenstudio’s zijn opgenomen. Er moet geen EPC van de gemeenschappelijke delen opgemaakt worden aangezien er geen meerdere wooneenheden met een eigen afsluitbare toegang aanwezig zijn.

Is er in het gebouw naast een wooneenheid ook een niet-residentiële eenheid aanwezig? Is er in het gebouw naast een kleine niet-residentiële eenheid ook een deel industrie aanwezig?

Bekijk ook de uitgewerkte cases: