Ketel op pellets of hout als alternatief voor een stookolieketel

 

Een pelletketel verwarmt uw woning op basis van houtvormige biomassa. De ketel moet aangesloten worden op een centraal verwarmingssysteem (zoals radiatoren, vloerverwarming, convectoren) en werkt volledig automatisch. De ketel regelt dus zelf, afhankelijk van de buitentemperatuur, de aanvoer van de pellets uit een speciaal voorziene opslagruimte of silo. 

Hou er rekening mee dat de opslag van houtpellets een aangepaste opslagplaats met een gemakkelijke doorgang vraagt. Meer informatie.

Voor een pelletketel zijn geen specifieke premies. U kunt wel beroep doen op de renovatiepremie van Wonen Vlaanderen, als u aan de voorwaarden voldoet (zoals de inkomensgrens, woning ouder dan 30 jaar, eigenaar-bewoner zijn). 

Let wel: ketels en kachels op hout en pellets, ook de meest moderne, hebben een negatieve milieu-impact. De totale milieuschadekost ligt hoger dan die van een ketel op fossiele brandstoffen. Dat besluit de studie ‘Milieuschadekosten van verschillende technologieën voor woningverwarming’ (VMM). Zie ook ‘stookadvies’ voor meer informatie over de gevolgen van houtverbranding.

Vanuit de Vlaamse overheid wordt dan ook niet aanbevolen om op grote schaal over te schakelen op de verbranding van hout en pellets. 

Published on: 
22-10-2021