Informatie voor (toekomstige) energiedeskundigen type A

Nieuws
  • 23 & 24 november 2019 - updates specifieke linux servers Vlaamse overheid

Op 23 en 24 november 2019 worden updates doorgevoerd aan specifieke Linux-servers van de Vlaamse overheid.

In de loop van deze twee dagen kunnen toepassingen van het Vlaams Energieagentschap (energieprestatiedatabank, audit grote ondernemingen, ...) gedurende een korte tijdsspanne tijdelijk onbeschikbaar zijn.

  • 1 november 2019 - updates servers Vlaamse overheid

Op 1 november 2019 worden updates doorgevoerd aan de servers van de Vlaamse overheid.

Tijdens de aangegeven tijdsspanne kunnen toepassingen van het Vlaams Energieagentschap (energieprestatiedatabank, audit grote ondernemingen, ...) tijdelijk onbeschikbaar zijn.

  • 6 juni 2019 - ontwerpversie van de Evaluatienota 2018

De ontwerpversie van de Evaluatienota 2018: EPC-methode, EPB-eisen en EPB-methode is nu online te raadplegen.

  • 16 april 2019 - 2 nieuwe EPC's in 2020

Vanaf 2020 worden er twee nieuwe energieprestatiecertificaten ingevoerd: het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen en het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.

Beide EPC’s worden opgemaakt door de energiedeskundige type A. Het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen is verplicht vanaf 2020 bij verkoop en verhuur. Het leunt qua methodiek aan bij de residentiële gebouwen, omdat hun gebouwschil en installaties vergelijkbare karakteristieken hebben. 

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw kan opgemaakt worden vanaf 2020 en is verplicht vanaf 2022 voor gebouwen met minstens 2 wooneenheden. Het EPC van de gemeenschappelijke delen vormt de basis voor het EPC van de eenheden in het gebouw. 

Het nieuwe inspectieprotocol, de link naar de leeromgeving, en de wijzigingen n.a.v. het huidige inspectieprotocol zijn nu beschikbaar op deze webpagina. De inhoud van de permanente vorming van 2019 (6 uur) behandelt de wijzigingen die de 2 nieuwe EPC’s met zich meebrengen.

  • 4 januari 2019 - Nieuw EPC voor woongebouwen

Op 4 januari wordt het nieuwe EPC gelanceerd! Volgens een aangepaste methode en inspectieprotocol en in een nieuw jasje!

  • 1 januari 2019 - Fusie gemeenten

15 Vlaamse gemeenten fuseren dan tot 7 nieuwe fusiegemeenten. 13 gemeenten krijgen een nieuwe naam. Ook hernummeringen of herbenoemingen van straten zijn gepland. pdf bestandToelichting_fusies_gemeenten_vanaf_1_januari_2019_impact_energieprestatiedatabank (286 kB)

Meer info vindt up de website van Informatie Vlaanderen

 

Nieuw EPC vanaf 2019!