Informatie voor (toekomstige) energiedeskundigen type A

Nieuws
 • Weekend 16-17 juni  2018: updates servers Vlaamse overheid

In het weekend van 16 & 17 juni worden updates doorgevoerd op servers van de Vlaamse overheid, waarbij de servers van elke toepassing geupgraded en herstart worden.Binnen dit tijdsbestek kan de energieprestatiedatabank en de leeromgeving tijdelijk een aantal uren niet beschikbaar zijn.

 • Vanaf 15 februari 2018 zullen oude, ongebruikte federale tokens niet meer gebruikt kunnen worden.

Een federaal token is verouderd als: 

 1. het geactiveerd werd voor 1/01/2015
 2. het sinds 1/01/2015 niet gebruikt werd om aan te melden.

Vanaf 15 februari 2018 zijn federale tokens bovendien niet langer oneindig bruikbaar. Voor alle tokens, bestaande en nieuwe, wordt een maximale geldigheid voorzien.

Om een token te gebruiken heb je volgende zaken nodig:

 1. Een gebruikersnaam en paswoord in je persoonlijke Digitale Sleutels.
 2. Een uniek e-mailadres in je persoonlijke Digitale Sleutels.
 3. Een document met de 24 (geldige) codes.

Geldigheidsperiode:

 1. De standaard geldigheidsperiode voor een nieuw federaal token zal 24 maanden bedragen.
 2. De geldigheidsperiode voor een reeds bestaand federaal token zal korter zijn. Hoe kort is afhankelijk van hoe lang geleden het token geactiveerd werd.
 3. Hoe ouder je federaal token, hoe sneller je zal moeten vernieuwen. Minimum blijft een token vanaf 15 februari 2018 nog 14 maanden geldig.
 4. Wanneer de geldigheidsperiode ten einde loopt zal je hiervan per e-mail geïnformeerd worden via het e-mailadres dat je ingaf in je persoonlijke Digitale Sleutels (zie bericht hieronder):
  1. Je krijgt een eerste e-mail twee maanden voor de vervaldatum.
  2. Je krijgt een tweede e-mail twee weken voor de vervaldatum als je nog geen actie ondernomen hebt. Er zal steeds een link in de e-mail staan die je kan gebruiken om de nodige stappen te ondernemen.
  3. Als je Digitale Sleutel vervallen is, zal je deze niet meer kunnen gebruiken. Je zal moeten aanmelden met je eID en aangesloten kaartlezer om deze te heractiveren.

De nieuwe federale tokens komen ook niet meer in de vorm van een kaartje een via de post. Deze worden afgeleverd in een afzonderlijke mail in de vorm van een pdf-document dat je kan afdrukken of digitaal bewaren. Eens je een dergelijk nieuw token gekregen hebt, kan je het oude niet langer gebruiken.

Het beroep van energiedeskundige type A uitoefenen?

Bent u een erkende energiedeskundige type A en wilt u uw erkenning behouden? Dan moet u jaarlijks  permanente vorming volgen. In 2018 moet u 6 uur vorming volgen.

Permanente vorming

In 2018 moeten energiedeskundigen type A 6 uur permanente vorming volgen.

Test uw kennis van het inspectieprotocol

Wilt u uw kennis van het inspectieprotocol testen? Dat kan met onderstaande demo-oefeningen: