Informatie voor (toekomstige) energiedeskundigen type A

Nieuws
 • 12 oktober 2018 - Probleem CRAB => update 12u05

Sinds 12/10/2018 omstreeks 9u00 zijn er problemen met de beschikbaarheid van CRAB (adresselectie uit de authentieke bron bij Informatie Vlaanderen). De verantwoordelijke voor de authentieke bron werd op de hoogte gebracht door VEA en stelt alles in het werk om hun service opnieuw beschikbaar te stellen.

Zodra een oplossing door Informatie Vlaanderen werd doorgevoerd, zal dit hier aangegeven worden.

UPDATE: Informatie Vlaanderen heeft hun CRAB-webservice om 12u05 opnieuw kunnen activeren.

 • Nieuw EPC vanaf 2019! 

Vanaf 1 januari 2019 ziet het EPC er anders uit, onder meer door een energielabel en meer concrete aanbevelingen. Gelijktijdig gaat op 1 januari 2019 ook een aangepast inspectieprotocol met bijhorende certificatiesoftware in voege:

- pdf bestandInspectieprotocol (train de trainer juni 18) (17.47 MB) - vanaf 1/1/19

- pdf bestandInspectieprotocol wijzigingen (train de trainer juni 18) (611 kB) 

pdf bestandDraft Methodiek gemiddelde prijsindicaties EPC versie juni 2018 (1000 kB) (Informatie over de berekening van de kosten op het nieuwe EPC)

- Oefenomgeving nieuwe certificatiesoftware

 • Oude, ongebruikte federale tokens  niet meer bruikbaar.

Een federaal token is verouderd als: 

 1. het geactiveerd werd voor 1/01/2015
 2. het sinds 1/01/2015 niet gebruikt werd om aan te melden.

Vanaf 15 februari 2018 zijn federale tokens bovendien niet langer oneindig bruikbaar.

 1. De standaard geldigheidsperiode voor een nieuw federaal token zal 24 maanden bedragen.
 2. De geldigheidsperiode voor een reeds bestaand federaal token zal korter zijn. Hoe kort is afhankelijk van hoe lang geleden het token geactiveerd werd.
 3. Hoe ouder je federaal token, hoe sneller je zal moeten vernieuwen. Minimum blijft een token vanaf 15 februari 2018 nog 14 maanden geldig.
 4. Wanneer de geldigheidsperiode ten einde loopt zal je hiervan per e-mail geïnformeerd worden via het e-mailadres dat je ingaf in je persoonlijke Digitale Sleutels (zie bericht hieronder):
  1. Je krijgt een eerste e-mail twee maanden voor de vervaldatum.
  2. Je krijgt een tweede e-mail twee weken voor de vervaldatum als je nog geen actie ondernomen hebt. Er zal steeds een link in de e-mail staan die je kan gebruiken om de nodige stappen te ondernemen.
  3. Als je Digitale Sleutel vervallen is, zal je deze niet meer kunnen gebruiken. Je zal moeten aanmelden met je eID en aangesloten kaartlezer om deze te heractiveren.

De nieuwe federale tokens komen ook niet meer in de vorm van een kaartje een via de post. Deze worden afgeleverd in een afzonderlijke mail in de vorm van een pdf-document dat je kan afdrukken of digitaal bewaren. Eens je een dergelijk nieuw token gekregen hebt, kan je het oude niet langer gebruiken.

Het beroep van energiedeskundige type A uitoefenen?

Bent u een erkende energiedeskundige type A en wilt u uw erkenning behouden? Dan moet u jaarlijks  permanente vorming volgen. In 2018 moet u 6 uur vorming volgen.

Permanente vorming

In 2018 moeten energiedeskundigen type A 6 uur permanente vorming volgen. Binnenkort wordt de lijst met erkende vormingen aangevuld!

Test uw kennis van het inspectieprotocol

Wilt u uw kennis van het inspectieprotocol testen? Dat kan met onderstaande demo-oefeningen: