Informatie voor (toekomstige) energiedeskundigen type A

Nieuws
  • 4-5 mei 2019 - Updates servers Vlaamse overheid

In het weekend van 4-5 maart 2019 worden de servers binnen de Vlaamse overheid één voor één geüpdatet. Toepassingen zullen tijdens de update van de server waarop deze geïnstalleerd zijn tijdelijk niet functioneren.

Voor het Vlaams Energieagentschap betekent dit een tijdelijke onderbreking in de beschikbaarheid van de Energieprestatiedatabank, de Leeromgeving Energieprestatiedatabank, Expertbase en Audit Grote Ondernemingen.

  • 16 april 2019 - 2 nieuwe EPC's in 2020!

Vanaf 2020 worden er twee nieuwe energieprestatiecertificaten ingevoerd: het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen en het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.

Beide EPC’s worden opgemaakt door de energiedeskundige type A. Het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen is verplicht vanaf 2020 bij verkoop en verhuur. Het leunt qua methodiek aan bij de residentiële gebouwen, omdat hun gebouwschil en installaties vergelijkbare karakteristieken hebben. 

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw kan opgemaakt worden vanaf 2020 en is verplicht vanaf 2022 voor gebouwen met minstens 2 wooneenheden. Het EPC van de gemeenschappelijke delen vormt de basis voor het EPC van de eenheden in het gebouw. 

Het nieuwe inspectieprotocol, de link naar de leeromgeving, en de wijzigingen t.a.v. het huidige inspectieprotocol zijn nu beschikbaar op deze webpagina. De inhoud van de permanente vorming van 2019 (6 uur) behandelt de wijzigingen die de 2 nieuwe EPC’s met zich meebrengen.

  • 26 maart 2019 - nieuwe release EPC-software.

Door het installeren van de nieuwe release was de energieprestatiedatabank tijdelijk niet bereikbaar. Inmiddels is de databank terug toegankelijk.

  • Nieuw EPC vanaf 4 januari 2019!

Op 4 januari wordt het nieuwe EPC gelanceerd! Volgens een aangepaste methode en inspectieprotocol en in een nieuw jasje!

  • Fusie gemeenten vanaf 1 januari 2019

15 Vlaamse gemeenten fuseren dan tot 7 nieuwe fusiegemeenten. 13 gemeenten krijgen een nieuwe naam. Ook hernummeringen of herbenoemingen van straten zijn gepland. pdf bestandToelichting_fusies_gemeenten_vanaf_1_januari_2019_impact_energieprestatiedatabank (286 kB)

Meer info vindt up de website van Informatie Vlaanderen