Word energiedeskundige type D!

Vlaanderen staat aan het begin van het meest grootschalige renovatieproject van deze eeuw. Tegen 2050 moeten alle grote niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen koolstofneutrale verwarming, sanitair warm water, koeling en verlichting hebben.

Voor grote niet-residentiële gebouwen gelden daarom deze verplichtingen:

Het is de energiedeskundige type D die een EPC voor een groot niet-residentiële gebouweenheid zal kunnen opmaken.

Let op: Het EPC NR is een volledig nieuw certificaat, waarbij de focus komt te liggen op werkelijke energiegebruiken en meetdata. Een energiedeskundige type D heeft dan ook een breder takenpakket, dat specifieke technische vaardigheden en competenties vereist. Ben je geïnteresseerd, maar weet je nog niet goed wat te verwachten, bekijk dan alvast even volgende slides: pptx bestandTaken Energiedeskundige type D (264 kB)

We zijn dus op zoek naar experts die willen optreden als energiedeskundige type D. Als energiedeskundige type D bent u niet zomaar een expert. U bent een ambassadeur voor een breder project waarbij we stap voor stap toewerken naar een koolstofneutraal niet-residentieel gebouwenpark in Vlaanderen tegen 2050. Uw rol: de eigenaars en beheerders van die gebouwen bijstaan in dat traject

Methodiek

De grote lijnen van het EPC NR zijn samengevat in 2 presentaties:

Het EPC NR wordt opgesteld via een door het VEKA vastgelegde methodiek:  

U kunt het EPC NR enkel opmaken via de webapplicatie die het VEKA ter beschikking stelt.

  • Kandidaat-energiedeskundigen die zich willen voorbereiden op het examen, kunnen met de applicatie leren werken via een leeromgeving. U moet zich enkel eenmalig registeren als Student type D.
  • U vindt al de nodige informatie om aan de slag te gaan met deze leeromgeving in de pdf bestandEPC NR_snelle start kaart.pdf (1.34 MB).
Opleiding en examen

Er is geen verplichte basisopleiding vastgelegd voor de erkenning als energiedeskundige type D.

  • Gelet op de vernieuwende aanpak met metingen en de complexiteit van de niet-residentiële gebouwen raadt het VEKA wel ten stelligste aan om een opleiding te volgen.
  • De volgende opleidingsinstellingen gaven aan dat ze opleidingen organiseren die interessant zijn voor energiedeskundigen type D:  

U kunt ook een opleidinginstelling uit uw buurt contacteren en navragen of zij deze opleidingen gaan aanbieden.

Om te starten als energiedeskundige type D moet u slagen voor een centraal examen.

  • U kunt zich inschrijven voor het examen via de energieprestatiedatabank. Daar klikt u onder 'Registratie' eerst op 'Activeren' en daar selecteert u uw registratie als student type D.  Als u dat gedaan hebt, verschijnt onder 'Registratie' de link 'Inschrijven examen deskundige type D'. 
  • Op dit moment zijn er 6 examens ingepland in 2022. Afhankelijk van de interesse kunnen er dit jaar nog bijkomende examens worden georganiseerd. Volgend jaar zal er normaal gezien één examen per maand worden georganiseerd. De lijst examens zal stelselmatig worden aangevuld. 
  • U vindt heel wat praktische informatie over het examen in het pdf bestandEPC_NR_Examenreglement.pdf (196 kB) en de pdf bestandEPC_NR_Exameninstructies.pdf (188 kB).
  • U hebt 2 kansen om te slagen voor het examen. Als u na 2 pogingen nog niet geslaagd bent, moet u 12 maanden wachten voor u opnieuw mag deelnemen. Om dat te vermijden, is het aangewezen voldoende voorbereid te zijn en een opleiding te volgen.  
  • Om u een idee te geven van het type vragen dat op het centraal examen zal worden gesteld, vindt u hierbij een pdf bestandEPC NR demo-examen Vragen.pdf (650 kB)(en ook pdf bestandEPC NR Demo-examen Vragen en antwoorden.pdf (654 kB))