Energiewijs

Wat is Energiewijs?

Energiewijs is een onlinecomputerspel dat kinderen wil sensibiliseren om energie te besparen, zowel door dagelijkse gewoontes te wijzigen als door duurzame investeringen te doen. Dit puzzelspel bestaat uit tien levels, voor woningen en scholen, die oplopend zijn in moeilijkheidsgraad. Daarnaast bevat het twee actiemini-games.

Technisch

Je speelt dit spel op je eigen pc of op die van de klas. Gebruik Microsoft Edge (enkel voor Windows 10),  Mozilla Firefox of Google Chrome als browser. Spelen op je tablet of telefoon is helaas niet mogelijk. Ook op Internet Explorer werkt het niet. Als er opstartproblemen zijn, update de browser dan naar de nieuwste versie.

Hoe spelen?

In principe speelt één speler op één computer. Al de volgende speelvormen zijn echter mogelijk:

  • alleen thuis spelen;
  • klassikaal spelen op één computer met projectie: de leerlingen zeggen wat er waar moet gebeuren en de leerkracht leidt de discussie in goede banen en voert de acties uit. De leerlingen kunnen ook om de beurt het roer in handen nemen en de computer bedienen terwijl de leerkracht begeleidt;
  • klassikaal spelen in groepjes van drie leerlingen per computer. Eén leerling voert de acties uit op de computer. Als er meer computers ter beschikking zijn, kunnen de leerlingen in kleinere groepjes werken.

Spelverloop - Inloggen

Als het spel geladen is kunnen spelers inloggen met een bestaande gebruikersnaam. Als ze dat nog niet hebben, kunnen ze er meteen zelf een aanmaken. Er is geen activering of dergelijke nodig via de leerkracht of via email.

Spelers vullen volgende gegevens in:

  • een zelfgekozen gebruikersnaam;
  • een zelfgekozen paswoord;
  • de gemeente van de school, door het postnummer in te geven. Je kan in het zoekvak een deel van de gemeente ingeven, de rest wordt dan automatisch aangevuld;
  • de school. Ook hier kan je een deel van de naam intikken;
  • de klas. Als iemand van jouw school al een klas ingegeven heeft, bijvoorbeeld 2A, krijg je deze aangeboden als keuzemogelijkheid.

Opgelet: noteer je gebruikersnaam en paswoord! Er is GEEN mogelijkheid dit later opnieuw op te vragen. Bij verlies zal je een nieuwe gebruikersnaam en paswoord moeten kiezen.

Opgelet: Vul alle velden in, anders kunnen de scores niet aan de klas, school of gemeente gelinkt worden en zullen ze niet kunnen opgeroepen worden in de scoreschermen.

Spelverloop – Beginnen spelen

De speler krijgt de opdracht om het energieverbruik van de woning te verminderen tot een minimum verbruik. Hiervoor heb je 365 dagen (365 seconden speelduur, namelijk een zestal minuten). Level 1 bevat een aantal spelinstructies die jou de basisfunctionaliteiten van het spel aanleren. Je kan tot drie sterren behalen, naargelang hoe energiezuinig je het huis krijgt. Als je één ster verdiend hebt, wordt het volgende level beschikbaar gemaakt. Je kan de eerste keer dus alleen beginnen te spelen in level 1. Je kan  verder spelen om meer sterren te behalen. Drie sterren is zo goed als helemaal energiezuinig. Vanaf één ster kan je een level eerder afsluiten door op de finishvlag bovenaan op het scherm te klikken. De resterende tijd wordt meegenomen in de berekening van de score. Sterren wegen uiteraard meer door dan resterende tijd.  

Spelverloop – ingebouwde informatie en tips

Om de doelstelling van een level te behalen beschikt u over energiezuinigere varianten van toestellen, isolatie en installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie (onderaan het scherm). Als u bij een bepaald toestel tips over energie sparen wil lezen, ga dan op het toestel staan en klik op de rechter muisknop om het vak met informatie te laten verschijnen. Klik ergens buiten het vak om het weer te laten verdwijnen.

Spelduur

Het duurt enkele minuten om een level te doorlopen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Bij sommige levels moet je verschillende keren een poging wagen. Je kan een level uiteraard ook opnieuw spelen om jouw vorige score te verbeteren. De totale speelduur van het hele game voor nieuwe spelers is ongeveer 1 à 2 uur. Dat kan sterk variëren naargelang van jouw niveau en de mate waarin je jouw score wilt verbeteren. Met dezelfde account kan je thuis of ergens anders verder spelen.

Scores

Je kan de scores als volgt raadplegen:

  • de scores op gebruikersnaam in volgorde van score. Dit kan je filteren op gemeente, school en klas. Je kan dus zien wie de beste spelers van de gemeente zijn, maar ook van een specifieke klas in een specifieke school.
  • de gemiddelde scores vergelijken tussen 2 gemeentes, scholen of klassen. Zo kan je zien welke groep de winnaar is.  Je hoeft dus niet met hetzelfde aantal spelers tegen elkaar te spelen

Veel plezier!

 

startknop energiewijs