Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Bij toepassing van deze optie is de toeslag ten gevolge van de bouwknopen zo exact mogelijk bepaald. U kunt kiezen tussen twee opties:
Aangezien de in detail berekende invloed sterk projectafhankelijk is, is ook de impact op het K-, S- en/of E-peil op voorhand niet bekend.
Elke bouwknoop wordt individueel ingerekend aan de hand van
De totale invloed van de bouwknopen is dan de som van de invloed van de totaal aantal lopende meter lineaire bouwknoop per Ψe-waarde en van de invloed van het totaal aantal puntbouwknopen per Χe-waarde:
In de formule houdt de temperatuurreductiefactor ‘b’ rekening met de verminderde warmtestroom naar de buitenomgeving via grond, onverwarmde kelders, kruipruimten en aangrenzende onverwarmde ruimten. Als een bouwknoop grenst aan 2 of meer omgevingen die niet tot het beschermd volume behoren is de grootste temperatuurreductiefactor van deze omgevingen van toepassing.
Als het gebouw in zijn geheel wordt doorgerekend op de invloed van bouwknopen is er geen expliciete opdeling tussen scheidingsconstructies en bouwknopen. Het gebouw is dan in zijn geheel gemodelleerd en numeriek doorgerekend.
Deze numerieke berekening levert de totale warmteoverdrachtscoëfficiënt door transmissie HT3D. Deze omvat zowel de warmtestroom doorheen de scheidingsconstructies als de warmtestroom doorheen de bouwknopen. Door HTconstructions af te trekken van HT3D blijft de term HTjunctions over. Dergelijke numerieke berekeningen zijn arbeidsintensief en vergen gespecialiseerde kennis en software.