Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.
Het is het resultaat van een berekening en de vergelijking met een referentiegebouw. Een verslaggever berekent het E-peil, met behulp van de 'EPB-software'. Hoe wordt het E-peil berekend ?
Het E-peil hangt af van:
Op de startverklaring, de EPB-aangifte en het EPC-bouw kunt u nagaan of uw project voldoet aan het opgelegde E-peil.
Let op: voldoet uw project niet aan het opgelegde E-peil? Dan loopt de aangifteplichtige kans op boetes.
Het E-peil kunt u niet meten en dus niet aflezen op uw energiemeter. Het is ook geen voorspelling van het reële energieverbruik. Het E-peil hangt niet af van:
Voor nieuwe en ingrijpend gerenoveerde gebouwen:
Let op: voor bouwprojecten die niet voldoen aan de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie, verstrengt het maximale E-peil met 10%. Op die manier kan een gebouw waarin het niet haalbaar is om hernieuwbare energie in te zetten, toch voldoen.
Let op: een bouwheer wil soms een E-peil laten berekenen voor een verbouwing, zonder dat daarvoor een E-peileis geldt. Voor gewone verbouwingen kan men geen 'EPC bouw' opmaken. U kunt wel vrijwillig een E-peil laten berekenen via de EPB-software, maar het kan niet gevalideerd worden in de energieprestatiedatabank. Als u dat wenst, kunt u wel een EPC voor bestaande gebouwen laten opmaken door een energiedeskundige type A, dat certificaat vermeldt geen E-peil.
Energiebesluit: Artikel 9.1.11