Erkenningsprocedure
Wilt u verslaggever worden? Dan moet u de onderstaande stappen doorlopen.
De energieprestatiedatabank houdt bij of u aan de erkenningsvoorwaarden voldoet. U kunt de onderstaande stappen in de databank niet in één keer afwerken. Wenst u later terug te keren naar het erkenningsproces voor verslaggevers, klik dan op het item ‘Erkenning voltooien’ in het registratie-menu. Dan herneemt u de laatste stap die u had genomen in uw erkenningsaanvraag.
1
|
1. Aanmelden op de energieprestatiedatabankVoor het eerste gebruik van de energieprestatiedatabank dient u zich te registreren bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
|
2. Beschikken over een geschikt diplomaHet VEKA verifieert via de energieprestatiedatabank of uw diploma voldoet aan de vereisten. Dit is een belangrijke stap: als uw diploma voldoet aan de diplomavoorwaarden tot verslaggever, ontvangt u een e-mail met de goedkeuring. Zoniet, dan ontvangt u een e-mail met toelichting bij de afkeuring. In dit laatste geval zal u helaas niet als verslaggever kunnen optreden.
Uw diplomagegevens zitten in de Leer- en ErvaringsbewijzenDatabank (LED) of in de diplomadatabank van het Departement Onderwijs. Na het selecteren van uw diploma, richting en afstudeerjaar, kunt u uw diploma zoeken in de LED-databank. De verificatie van uw diplomagegevens gebeurt automatisch. Bij vragen of problemen, stuurt u een e-mail naar energie@vlaanderen.be.
In dat geval moet u een ingescande versie van uw diploma opladen op de energieprestatiedatabank: onder het veld ‘Diplomabestand’ klikt u op de knop ‘Bladeren’. Na de selectie van uw diploma drukt u op de knop ‘Opladen diploma’. Vervolgens valideert het VEKA uw diploma manueel. |
|
1 2 |
3. Een opleiding tot EPB-verslaggever volgen
Let op: het getuigschrift is 1 jaar geldig en hebt u nodig om het examen af te leggen. Deze geldigheidstermijn wordt strikt toegepast. Als uw getuigschrift verlopen is, kan u pas deelnemen aan het examen als u de opleiding opnieuw volgt. |
4. Slagen voor het examenAansluitend op de opleiding moet u slagen voor het examen, bij een erkende exameninstelling. De examenvoorwaarden (vorm, duur, slaagcriteria, reglement … ) hangen af van de instelling. U schrijft via hen in. De contactgegevens vindt u via hun website. De meeste opleidingsinstellingen die de basisopleiding tot verslaggever organiseren, richten ook examens in. Indien niet, dan kunt u terecht bij een andere opleidingsinstelling die erkend is voor het inrichten van examens voor verslaggevers. We vullen de erkende exameninstellingen aan onder het deel Examen. Let op: om te slagen heeft u 12 maanden vanaf de datum van uw getuigschrift. Selecteer dus een examen dat ruim binnen de geldigheidsheidstermijn van uw getuigschrift valt. Zo houdt u rekening met eventuele herkansingen. U moet zich ook nog registreren binnen de geldigheidstermijn (zie stap 5). Eens uw getuigschrift vervallen is, moet u de basisopleiding tot verslaggever opnieuw volgen, voordat u nog eens kan deelnemen aan het examen. Van zodra de opleidingsinstelling de geslaagden heeft doorgegeven aan het VEKA, ontvangt u een e-mail met de melding ‘geslaagd’ of ‘niet-geslaagd’.
|
|
5. De verklaring op eer ondertekenenDe verklaring op eer ondertekenen en de bevestiging van alle gegevens, is de laatste stap in uw erkenningsaanvraag tot verslaggever. U ondertekent die via de energieprestatiedatabank, door een druk op de knop. Let op: deze laatste stap in uw registratie als verslaggever moet u tijdig doen, namelijk binnen de 12 maanden na de datum van uw getuigschrift van de opleiding tot verslaggever. Als u buiten de termijn aanmeldt, krijgt u geen erkenning. |
|
1 2 3 |
6. U bent een erkende verslaggeverAls alle stappen zijn doorlopen, bent u een erkende verslaggever.
Let op: vanaf nu moet u jaarlijks permanente vorming volgen om uw erkenning te behouden. |
- Energiedecreet: artikels 10.1.1 t.e.m. 10.1.5
- Energiebesluit: artikels 8.6.1 t.e.m. 8.7.2
- MB van 28 december 2018