Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zonneboiler: rekenmethode - residentieel (voor bouwaanvragen t.e.m. 31-12-2017) Zonneboiler: rekenmethode – residentieel (huidig)

Zonneboiler: rekenmethode - residentieel (voor bouwaanvragen t.e.m. 31-12-2017)

Geldig voor bouwaanvragen t.e.m. 31.12.2017 Bekijk tijdslijn

Om een zonneboiler in te voeren in de EPB-software, moet u de maandelijkse nuttige energiebijdrage en de apertuuroppervlakte berekenen.

Maandelijkse nuttige energiebijdrage

Voor het systeem wordt de maandelijkse nuttige energiebijdrage berekend, afhankelijk van het toepassingsgebied van het systeem:

  • zowel verwarming als sanitair warm water
  • enkel sanitair warm water.

Er zijn 2 manieren op de maandelijkste nuttige energiebijdrage te berekenen:

  • eenvoudige benadering, waarbij de maandelijkse nuttige energiebijdrage afhangt van het rendement van het systeem, de , de bezonning en beschaduwing van het systeem en de maandelijkse warmtevraag waartoe het systeem kan bijdragen
  • detailberekening aan de hand van een erkend rekenprogramma. Er is echter geen enkel rekenprogramma erkend, zodat u deze optie in praktijk niet kunt gebruiken.

Apertuuroppervlakte

De apertuuroppervlakte is de maximaal geprojecteerde oppervlakte, waardoor ongeconcentreerde zonstraling de collector binnendringt.

Bij een vlak zonnepaneel is dit ongeveer gelijk aan de oppervlakte binnen de kader. Bij vacuümbuizen is dit gelijk aan de doorsnede van de buis. Meestal wordt de apertuuroppervlakte aangegeven op de technische fiche, of u vraagt ze op bij de fabrikant.

Deze methodiek is zeer eenvoudig, wat in bepaalde gevallen kan leiden tot een resultaat dat niet goed overeenkomt met de werkelijkheid. Zo kan het zijn dat in bepaalde projecten het E-peil stijgt als er verwarming aangesloten wordt op de . Voor projecten met bouwaanvraag vanaf 2018 geldt een nieuwe, meer gedetailleerde methode.