Energieprestatiecertificaten

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is, rekening houdend met de gebouwschil en de installaties. Afhankelijk van het type gebouw of het gebruik van het gebouw is de opmaak en inhoud van het EPC verschillend. 

Met het EPC willen we burgers, bedrijven en organisaties sensibiliseren om hun gebouw energiezuinig te maken. Het EPC geeft daarom inzicht in de energieprestatie van een gebouw met informatie over hoe de gevels, daken en vloeren zijn geïsoleerd, en welke beglazing, installaties voor ventilatie, verwarming, koeling en hernieuwbare energie aanwezig zijn.

Dankzij een label of energiescore is in één opslag duidelijk wat de energetische toestand is van een woning, appartement of klein niet-residentieel gebouw.  Bovendien staan op elk EPC aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. Samen streven we naar een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050!

Een woning, appartement, studio,  ...  te koop of te huur? Dan heeft u een EPC nodig! 

pdf bestandZoek een energiedeskundigen type A (913 kB)

 

In drukbezochte openbare gebouwen zoals overheidsgebouwen, bibliotheken, musea, scholen, ... moet het EPC zichtbaar uithangen.

Dit EPC nodig?  Zoek in de pdf bestandZoek een energiedeskundigen type C (462 kB) of stel een interne energiedeskundige aan.

Voor nieuwbouw bestaat sinds 2006 de EPB-regelgeving. Het EPC bij bouw dat hierbij opgemaakt wordt, kunt u gebruiken bij verkoop of verhuur.

Heeft u (ver)bouwplannen? Contacteer een verslaggever voor meer info over uw EPB-verplichtingen.

Vanaf 2020 wordt het EPC van kleine niet-residentiële eenheden verplicht bij verkoop of verhuur. Het gaat over kantoren, handelsruimten, horecazaken, praktijkruimten en andere niet-residentiële bestemmingen

Dit EPC kan vanaf 2020 opgemaakt worden door een energiedeskundige type A.

 

Vanaf 2022 moet elk appartementsgebouw beschikken over een EPC van de gemeenschappelijke delen.

Vanaf 2020 kan u dit EPC reeds laten opmaken door een energiedeskundige type A, zodat u tijdig over het EPC beschikt.

 

EPC bij verkoop en verhuur van grote niet-residentiële gebouwen

Voorlopig is een EPC bij verkoop of verhuur van een niet-residentiële eenheid groter dan 500m² nog niet verplicht (vb. grote winkel of groot kantoor). De voorwaarden voor de opmaak van dit EPC zijn nog niet bekend. Meer info volgt later.