Energieprestatiecertificaten

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is, rekening houdend met de gebouwschil en de installaties. Afhankelijk van het type gebouw of het gebruik van het gebouw is de opmaak en inhoud van het EPC verschillend. 

Met het EPC willen we burgers en organisaties sensibiliseren om hun gebouw energiezuinig te maken. Op het EPC staan daarom een energiescore en een energielabel die aantonen hoe energiezuinig het gebouw is ten opzichte van andere gebouwen (met uitzondering van het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw).

Bovendien staan op elk EPC aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. Samen streven we naar een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050!

Een woning, appartement, studio,  ...  te koop of te huur? Dan heeft u een EPC nodig! 

pdf bestandZoek een energiedeskundige type A (944 kB)

 

In drukbezochte openbare gebouwen zoals overheidsgebouwen, bibliotheken, musea, scholen, ... moet het EPC zichtbaar uithangen.

Dit EPC nodig?  pdf bestandZoek een energiedeskundige type C (461 kB) of stel een interne energiedeskundige aan.

Voor nieuwbouw bestaat sinds 2006 de EPB-regelgeving. Het EPC bij bouw dat hierbij opgemaakt wordt, kunt u gebruiken bij verkoop of verhuur.

Heeft u (ver)bouwplannen? Contacteer een verslaggever voor meer info over uw EPB-verplichtingen.

EPC bij verkoop en verhuur van kleine niet-residentiële gebouwen

Vanaf 2020 wordt het EPC van kleine niet-residentiële eenheden verplicht bij verkoop of verhuur. Het gaat over kantoren, handelsruimten, horecazaken, praktijkruimten en andere niet-residentiële bestemmingen met een oppervlakte van maximaal 500m². Ze mogen geen deel uitmaken van een groot niet-residentieel complex (oppervlakte maximaal 1000m²). Dit EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A, die ook de energieprestatiecertificaten van woongebouwen opmaakt.

 

EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw

Vanaf 2022 moet elk appartementsgebouw beschikken over een EPC van de gemeenschappelijke delen. Dit staat los van verkoop en verhuur. Dit EPC geeft informatie over de collectieve installaties, de installaties op zonne-energie, het dak, de buitenmuren, de onderste vloer, de vensters en deuren van de gemeenschappelijke (circulatie)ruimten en de  eigenschappen van de wanden en vloeren tussen de eenheden.  De gegevens worden gebruikt in het EPC van een appartement, zodat de opmaak ervan snel kan verlopen. Tegelijk hebt u een nuttig document in handen waarmee u samen met de mede-eigenaars de renovatie van het gebouw kan aanvatten. Vanaf 2020 kan u dit EPC vrijwillig laten opmaken, zodat u tijdig over het EPC beschikt. Dit EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A, die ook de energieprestatiecertificaten van woongebouwen en kleine niet-residentiële eenheden opmaakt.

 

EPC bij verkoop en verhuur van grote niet-residentiële gebouwen

Voorlopig is een EPC bij verkoop of verhuur van een niet-residentiële eenheid groter dan 500m² nog niet verplicht (vb. grote winkel of groot kantoor). De voorwaarden voor de opmaak van dit EPC zijn nog niet bekend. Meer info volgt later.