Energieprestatiecertificaten

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is. Welk EPC nodig is, hangt af  het type of gebruik van het gebouw. Er zijn verschillende types energiedeskundigen.

Met het EPC willen we burgers en organisaties sensibiliseren om hun gebouw energiezuinig te maken. Op elk type EPC staat daarom een energiescore die aantoont hoe energiezuinig het gebouw is ten opzichte van andere gebouwen. Bovendien staan op elk EPC aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. Samen streven we naar een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050!

Biedt u een woning, appartement, studio,  ...  te koop of te huur aan dan heeft u een EPC nodig! Vanaf januari 2019 krijgt dit EPC een nieuw jasje!

Dit EPC nodig? pdf bestandZoek een energiedeskundige type A (960 kB)

In drukbezochte openbare gebouwen zoals overheid, bibliotheken, musea, scholen, ... moet het EPC zichtbaar uithangen.

Dit EPC nodig?  pdf bestandZoek een energiedeskundige type C (459 kB) of stel een interne energiedeskundige aan.

Voor nieuwbouw bestaat sinds 2006 de EPB-regelgeving. Het EPC bij bouw dat hierbij opgemaakt wordt, kunt u gebruiken bij verkoop of verhuur.

Heeft u (ver)bouwplannen? Contacteer een verslaggever voor meer info over uw EPB-verplichtingen.

EPC voor gemeenschappelijke delen

Vanaf 2022 zal een EPC voor gemeenschappelijke delen zoals de stookruimte, de gangen, ...  beschikbaar moeten zijn bij appartementesgebouwen. Dit staat los van verkoop en verhuur.

Meer informatie volgt later.

EPC bij verkoop en verhuur van kleine niet-residentiële gebouwen

Vanaf 2020 zal het EPC bij verkoop of verhuur van niet-residentiële gebouwen kleiner dan 500m² verplicht worden.

Meer info over de concrete voorwaarden volgt later.

EPC bij verkoop en verhuur van grote niet-residentiële gebouwen

Voorlopig is een EPC bij verkoop of verhuur van een niet-residentieel gebouw groter dan 500m², zoals winkel, kantoor, ... nog niet verplicht. De voorwaarden voor de opmaak van dit EPC zijn nog niet bekend. Meer info volgt later.