EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw
Wanneer is het EPC verplicht?

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen is al meer dan tien jaar verplicht.

Vanaf 2022 is ook een EPC verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.  

Op initiatief van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wordt de verplichting gefaseerd ingevoerd in functie van de grootte van het appartementsgebouw (definitieve goedkeuring 9 juli 2021).

  • Voor de grootste appartementsgebouwen (minstens 15 gebouweenheden) blijft de verplichting van kracht tegen 1 januari 2022.
    • Deze appartementsgebouwen moeten op 1 januari 2022 beschikken over een EPC voor de gemeenschappelijke delen.
    • Onder gebouweenheden worden zowel appartementen als kleine niet-residentiële eenheden verstaan (winkels, medische praktijken, kantoren,...)
  • Voor de middelgrote appartementsgebouwen (5 tot en met 14 gebouweenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2023.
  • Voor de kleinste appartementsgebouwen (2 woonheden tot en met 4 gebouweenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2024. 
Samenvatting van de gefaseerde verplichting
Datum waarop het EPC GD verplicht moet aanwezig zijn

Type appartementsgebouw dat over het EPC GD moet beschikken: gebouw met

01/01/2022 15 of meer gebouweenheden
01/01/2023 5 t/m 14 gebouweenheden
01/01/2024 2 wooneenheden t/m 4 gebouweenheden

 

Goed om weten

  • Voor nieuwbouwappartementen gaat de verplichting in 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning. Appartementsgebouwen die een ingrijpende energetische renovatie (IER) hebben ondergaan, vallen niet onder 'nieuwbouw'.
  • Het EPC van de gemeenschappelijke delen kan nu al worden opgemaakt door een energiedeskundige type A.

 

Wat vertelt dit EPC u?

Dit EPC gaat over de gemeenschappelijk beheerde delen van het appartementsgebouw: het dak, de buitenmuren, de vloeren, de vensters/deuren en verlichting van de gemeenschappelijke (circulatie)ruimtes zoals de inkomhal, de gang of een gedeelde (zit)ruimte.

Naast de gebouwschil vallen ook de aanwezige collectieve installaties voor verwarming, warm water en zonne-energie hieronder. 

 

wat zijn de gemeenschappelijke delen
Op het EPC voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw staat geen label.  Toch is er veel informatie af te lezen over de huidige energetische toestand van het gebouw, dankzij  kleurenbalkjes en symbolen die de energieprestatie van elk onderdeel van het gebouw tonen en hun situering t.o.v. de energiedoelstelling 2050. EPC gemeenschappelijke delen: huidige staat
Belangrijk zijn de aanbevelingen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Dit geeft de verschillende eigenaars van het gebouw op een snelle en eenvoudige manier inzicht in wat er moet gebeuren om het gebouw energetisch in orde te maken. Op dit EPC staan geen prijsindicaties. Renovatieoplossingen voor appartementsgebouwen vragen vaak een specifieke aanpak, waardoor het niet mogelijk is om hiervoor realistische prijsinschattingen te genereren.

Het EPC van de gemeenschappelijke delen is een instrument  om de eigenaars en de gebouwbeheerder wegwijs te maken in de energieprestatie van het gebouw en hen te informeren over de stappen die best gezet worden om de energiezuinige renovatie op te starten. We willen in Vlaanderen immers een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050!

EPC gemeenschappelijke delen: aanbevelingen

 

EPC van het appartement versus EPC van het gebouw

Het EPC gemeenschappelijke delen (hieronder links) bevat de nodige informatie en adviezen over het gebouw. Het EPC van het appartement (hieronder rechts) bevat de nodige informatie voor het appartement op zich.

De beide certificaten vullen elkaar aan. Het EPC van het appartement is verplicht bij verkoop of verhuur van het appartement. Het EPC voor de gemeenschappelijke delen van het het gebouw moet sowieso opgemaakt zijn vanaf 2022 en moet steeds up-to-date zijn. 

 

EPC appartement en gemeenschappelijke delen

 

Belangrijke info voor de syndicus of gebouwbeheerder

Dit stappenplan begeleidt de gebouwbeheerder bij de opmaak van het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.

pdf bestandStappenplan gebouwbeheerder voor de opmaak van het EPC voor gemeenschappelijke delen (252 kB)