Green Deal Klimaatvriendelijke koeling: 1 jaar later

  • 6 april 2022

Op 11 maart 2021 ondertekende Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir met onder meer Frixis, Comeos, Agoria, zes belangrijke retail-bedrijven (i.e. supermarktketens) en 15 koeltechnische bedrijven de Green Deal Klimaatvriendelijke Koeling. De deelnemende ondernemingen engageren zich om het gebruik van F-gassen tegen 2030 tot het strikte minimum te beperken. Een jaar later schetst het jaarverslag 2021 een eerste stand van zaken over de uitvoering van de acties die in de Green Deal voorzien zijn.

Green deal koeling social media

Uit het jaarverslag blijkt dat:

  • alle nieuwe koelinstallaties voor productkoeling en alle nieuwe hermetisch afgesloten koelapparatuur (onder meer stand-alone koelunits) die de deelnemende bedrijven in 2021 installeerden, werden uitgerust met natuurlijke koudemiddelen. Mede daardoor gebeurt de productkoeling in 28% van de winkels volledig zonder F-gassen.

  • airco’s die in 2021 in gebruik werden genomen, bevatten vaak wel nog F-gassen. Het betreft systemen op basis van R410A en R32. Het marktaanbod laat de deelnemende bedrijven voorlopig niet toe om ook hier volop te kunnen kiezen voor aircosystemen met natuurlijke koelmiddelen.  

  • het lekverlies van F-gaskoelinstallaties in de winkels is 6%, wat lager is dan wat gemiddeld over alle sectoren wordt aangenomen. De deelnemende bedrijven engageren zich ertoe dit lekverlies de komende jaren nog verder terug te dringen.

De bovenstaande informatie kon objectief worden vastgesteld doordat de deelnemende bedrijven in 2021 ook meewerkten aan een gedetailleerde rapportering van alle installaties die F-gassen bevatten en van de volumes F-gassen die werden bijgevuld aan koelinstallaties ten gevolge van lekkage.

De Green Deal Klimaatvriendelijke Koeling en het jaarverslag 2021 is terug te vinden op de website www.greendeals.be

Published on: 
06-04-2022