Zonnepanelen voor elektriciteit

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en verminderen de CO2-uitstoot.  Bovendien zijn ze een rendabele investering, die u minder afhankelijk maakt van grote prijsschokken op de energiemarkt. De meeste installaties zijn op ongeveer tien jaar terugverdiend. Daarna leveren ze nog ruim tien jaar lang gratis stroom.

Zo werkt het: zonnepanelen maken elektriciteit uit zonlicht.
Gewoonlijk worden zonnepanelen op het dak gelegd. Ze bestaan uit zonnecellen (een dun laagje silicium met aan de bovenkant een negatieve en aan de onderkant een positieve lading, beschermd tussen twee glasplaten). De panelen maken gelijkstroom, die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom. De elektriciteit die zo ontstaat, gaat rechtstreeks naar de toestellen in huis. Maakt u meer zonnestroom dan nodig, dan gaat het teveel naar het elektriciteitsnet of naar een opslagsysteem (zoals een thuisbatterij of een warmtepompboiler).  Op ogenblikken dat uw elektriciteitsvraag groter is dan uw -productie of dan de voorraad in uw batterij, haalt u stroom van het net.

Onze tips:

  • Nieuwe zonnepanelen maken sowieso geen gebruik van het principe van de terugdraaiende teller. Sinds 1 januari 2021 is er een premie voor zonnepanelen. In 2022 bedraagt de  premie maximaal 1500 euro, vanaf 2023 daalt de premie. Om in aanmerking te komen voor de premie moet u aan alle voorwaarden voldoen: zo mag o.a. het vermogen mag niet meer dan 10 kVA zijn, moet u kiezen voor een installateur met certificaat van bekwaamheid,...
  • Om het maximum-rendement uit zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk van uw stroom gebruikt op het ogenblik dat de zonnepanelen het produceren (zelfverbruik). Door het plannen van toestellen zoals afwasmachine, wasmachine, droogkast op momenten dat er veel zonneproductie is, kan het zelfverbruik tot 35% groeien. Door het opladen van een thuisbatterij, een elektrische wagen, het verwarmen van sanitair warm water via een warmtepompboiler,... kan u in de toekomst zelfs evolueren tot een zelfverbruik van 80% of meer. 
  • In sommige gevallen is het kopen of leasen een thuisbatterij interessant om stroom van de zonnepanelen op te slaan voor een later tijdstip. Er is een premie voor een thuisbatterij. Maak met deze simulator een eerste inschatting van het zelfverbruik en de terugverdientijd van een thuisbatterij.
  • Vanaf 2021 krijgt u ook de mogelijkheid om de zonnestroom die u niet rechtstreeks gebruikt ('geïnjecteerde stroom') via een terugleveringscontract te verkopen aan een energieleverancier. De tarieven voor teruglevering en voor de aankoop van elektriciteit, kan u vergelijken in de V-test van de Vreg.
  • Voor een ideale opbrengst moeten de panelen tussen zuidoost en zuidwest gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60°.  Zowel platte als hellende daken komen in aanmerking. Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verstoort de opbrengst van zonnepanelen. Kijk op de zonnekaart of uw dak geschikt is.
  • Meestal heeft u geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Informeer steeds bij uw gemeentebestuur.
    Er zijn echter andere voorwaarden, zoals een keuring door een erkend controleorganisme en aanmelding bij de netbeheerder. 
  • Wanneer u de plaatsing van zonnepanelen overweegt, is het een goed moment om na te kijken of uw dak asbest bevat. Sinds 27 april 2019 is het verboden om zonnepanelen te plaatsen op asbestcementen dak- of gevelbekleding. Ook in het geval van een asbesthoudend onderdak is dit niet mogelijk.
Zijn zonnepanelen milieuvriendelijk?

De energie die nodig is om een zonnepaneel te maken, wekt een zonnepaneel op een jaar tijd zelf op. Daardoor behoren zonnepanelen tot de milieuvriendelijkste technologieën voor de productie van elektriciteit.
Zonnepanelen kunnen voor 85% gerecycleerd worden, men streeft ernaar om dat op te voeren tot 100%.
Bron: Energyville

Verwachte kostprijs

Zonnepanelen met een vermogen van ongeveer 4 kWp, vaak gekozen door gezinnen met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 3500 kWh per jaar, kosten gemiddeld 5000 euro (incl. 6% btw). In 2022 is er voor zo'n installatie een premie van 1200 euro voor wie aan de voorwaarden voldoet, in 2023 daalt de premie naar 600 euro. 
Informeer bij uw energiehuis of u ook in aanmerking komt voor de energielening tot 31 augustus 2022

Bekijk snel de zoninstraling op uw dak en uw persoonlijke terugverdientijd op onze zonnekaart.

Ook interessant

Uit Test Aankoop 671 van februari 2022: Zijn zonnepanelen nog een goede investering? pdf bestandZonnepanelen-TA-022022.pdf (676 kB)

Zonnekaart_webbanner_toiletpapier_1200x628pxKijk hoe goed uw dak scoort en bereken uw zonnewinst. 

Groepsaankoop?

De ene groepsaankoop is de andere niet. Een scherpe prijs is één ding, kwaliteitsgaranties zijn veel belangrijker. Dit zijn onze aanbevelingen voor organisatoren.

EPB-regelgeving

Minimumaandeel hernieuwbare energie nodig?  Volg de eisen van de energieprestatieregelgeving.

Published on: 
06-08-2019