De warmtepomp voor woningverwarming

Een warmtepomp haalt warmte van lage temperatuur uit de natuur (bodem, grondwater, buiten- of afvoerlucht) en geeft die warmte op een hogere temperatuur af in de woning. Een warmtepomp heeft maar voor een kwart van haar verbruik elektriciteit nodig. Een milieuvriendelijk alternatief dus voor klassieke verwarmingsinstallaties die al hun energie uit (fossiele) brandstoffen halen.

Onze tips:

 • Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem, hoe lager het energieverbruik van de warmtepomp, en dus hoe groter de winst.
Type warmtepomp temperatuur warmtebron seizoens-
schommelingen
winst
geothermisch (bodem) 1 m diep 4 tot 17°C veranderlijk veranderlijk
geothermisch (bodem) 5 to 7 m diep 10 tot 12°C blijft stabiel hoog en stabiel
geothermisch (grondwater) 10 tot 14°C blijft stabiel hoog en stabiel
lucht wisselend veranderlijk veranderlijk
 • Omdat de geproduceerde warmte een relatief lage temperatuur heeft, wordt een warmtepomp best gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur:  vloer-, plafond- of muurverwarming met vergrote radiatoren of convectoren.
 • Het energieverbruik door pompen en ventilatoren bedraagt 5 tot 20% en is dus niet te verwaarlozen.
 • Kies voor een installateur met certificaat van bewaamheid of een installatiebedrijf met Quest-kwaliteitslabel: Quest-logo-heatpump
 • Er is een meldings- of vergunningsplicht voor geothermische warmtepompen, bij verticale boringen van meer dan 150m. Informeer steeds bij uw gemeentebestuur.
 • Warmtepompen kunnen ook zorgen voor sanitair warm water, maar met minder energiewinst.
 • Een omkeerbare warmtepomp kan ook als airco gebruikt worden. Deze warmtepomp koelt door de woning als warmtebron te gebruiken en de overtollige warmte aan de omgeving af te geven. Dat verhoogt het verbruik. Geen energiezuinige oplossing dus, en daarom af te raden.
Verwachte kostprijs

Een warmtepomp verbruikt weinig energie in verhouding tot de hoeveelheid warmte die ze levert. De jaarlijkse verbruikskost ligt lager dan wanneer u verwarmt met stookolie. Hier tegenover staat dat de investeringskost in een geothermische warmtepomp beduidend hoger ligt dan voor een klassieke verwarmingsinstallatie. De kostprijs varieert naargelang het type warmtepomp. Daarom is het aangeraden om verschillende offertes op te vragen bij gespecialiseerde bedrijven.

Wie in 2018 investeert in de plaatsing van een nieuwe warmtepomp (bestaande woning of nieuwbouw met bouwaanvraag tot 31/12/2013) komt in aanmerking voor de premie van de netbeheerder.
Sinds juli 2017 is de premie nog uitsluitend van toepassing voor warmtepompen geplaatst door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid.
De premie bedraagt, voor een:

 • geothermische warmtepomp 4000 euro
 • lucht-waterwarmtepomp 1500 euro
 • hybride lucht-waterwarmtepomp 800 euro
 • lucht-luchtwarmtepomp 300 euro 
  telkens per woning of wooneenheid en telkens max 40% factuur.

Minimumaandeel hernieuwbare energie nodig?  Volg de eisen van de energieprestatieregelgeving.

geldbriefjes en munten