Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsbeglazing isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas, en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Hoe lager de U-waarde van het glas, hoe beter.

Hoogrendementsbeglazing (1,0 of 1,1-glas) heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten. De spouw tussen de glasplaten kan gevuld zijn met een edelgas (bijv. Argon) in plaats van lucht bij dubbelglas.

Al enige jaren is er dubbele beglazing beschikbaar die nog beter isoleert dan de ondertussen standaard hoogrendementsbeglazing (1,1 of 1,0-glas). Deze beglazing behaalt een Ug-waarde van 0,8 W/m²K. De lagere Ug-waarde wordt bereikt door een extra coating aan te brengen. De ruimte tussen de glasbladen wordt opgevuld met een duurdere edelgasmix.

Drievoudige beglazing komt ook steeds meer voor.

Besparen met hoogrendementsglas

Per 1 m2enkel glas dat u vervangt door hoogrendementsglas, bespaart u elk jaar ongeveer 25 liter stookolie of 23 m3 aardgas.

De U-waarde (warmtedoorgangscoefficiënt) van beglazing toont hoeveel warmte per tijdseenheid en per vierkante meter verloren gaat als er tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ een temperatuurverschil is van 1°C. Hoe lager deze U-waarde, hoe lager het warmteverlies en dus hoe hoger de temperatuur aan de binnenzijde van het glas.

Bij een buitentemperatuur van 0°C en een binnentemperatuur van 20°C, is de temperatuur aan de binnenzijde van

  • hoogrendementsglas (U=1,1): 17,3°C
  • drievoudig glas (U=0.6) : 18,5°C
  • dubbel glas (U=2,9): 12,8°C
  • enkelvoudig glas (U=5,8): 5,6°C.

Hoogrendementsglas of dubbel glas? Doe de test

Check de U-waarde

  • De U-waarde van de beglazing staat soms vermeld in de afstandshouder.
  • Vaak vindt men in de afstandshouder enkel een verwijzing naar het merk en type van het product. In dat geval kunt u op de site van het Verbond van de Glasindustrie de tabel met Ug-waarden raadplegen(opent in nieuw venster).

Vlamtest

Check of er een coating aanwezig is

  • met een digitale meter
  • of door de verkleuring van de vlam van een aansteker of van het witte licht van een ledlamp in de weerspiegeling in het glas. Als een van de vlammetjes verkleurt ten opzichte van de andere in de weerspiegeling van een glasblad, dan bevindt zich daar een coating (zie onderstaande foto). Herhaal de controle zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van het raam. De coating is niet altijd even goed zichtbaar. Kijk hierbij schuin op het raam. Opgepast, een vlammentest is niet altijd sluitend, soms wordt geen verkleuring vastgesteld en is er toch een coating aanwezig.