Wat is hoogrendementsglas?

dwarsdoorsnede door dubbele beglazingHoogrendementsbeglazing (1,0 of 1,1-glas) isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas.  Hoogrendementsglas heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten en de spouw kan gevuld zijn met een edelgas (bv.: Argon) in plaats van lucht bij dubbelglas.

Al enige jaren is er dubbele beglazing beschikbaar die nog beter isoleert dan de ondertussen standaard hoogrendementsbeglazing (1,1 of 1,0 -glas). Deze beglazing behaalt een Ug waarde van 0,8 W/m²K. De lagere Ug-waarde wordt bereikt door een extra coating aan te brengen. De ruimte tussen de glasbladen wordt opgevuld met een duurdere edelgasmix.  

Drievoudige beglazing komt ook steeds meer voor.

Besparen met hoogrendementsglas

De U-waarde (warmtedoorgangscoefficiënt) van beglazing toont hoeveel warmte per tijdseenheid en per vierkante meter verloren gaat als er tussen "binnen" en "buiten" een temperatuurverschil is van 1 °C. Hoe lager deze U-waarde, hoe lager het warmteverlies en dus hoe hoger de temperatuur aan de binnenzijde van het glas.

Bij een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C, is de temperatuur aan de binnenzijde van

  • hoogrendementsglas (U= 1,1): 17,3 °C
  • drievoudig glas (U=0.6) : 18,5 °C
  • dubbel glas (U= 2,9): 12,8 °C
  • enkelvoudig glas (U= 5,8): 5,6 °C
     
vergelijking van de warmtedoorgang bij verschillende beglazingstypes

In brandstof uitgedrukt, bespaart u elk jaar ongeveer 25 liter stookolie of 23 m3 aardgas, bij vervanging van 1 m2 enkel glas door hoogrendementsglas.

geldbriefjes en munten

Kadert uw investering in werken waarvoor een bouwaanvraag nodig is?  Volg dan de eisen uit de energieprestatieregelgeving.

bereken-besparing
Zoek uw vakman
vaklui
Published on: 
01-08-2019