Vlaamse renovatiestrategie 2050 krijgt goede punten

  • 25 september 2020

Een Europees Studiecentrum zet de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie 2050 voor gebouwen op een gedeelde tweede plaats. 

Bijna alle woningen in Vlaanderen, 2,9 miljoen of 96,5 procent van het totaal, moeten tegen 2050 aangepakt worden om de klimaatdoelen te halen. Dat heeft de Vlaamse regering dit voorjaar beslist in haar langetermijn­renovatiestrategie. Op kruissnelheid moeten 100.000 ­woningen per jaar worden gerenoveerd, wat niet alleen de CO2-uitstoot zal beperken, de energiefactuur van de consument zal verlagen maar ook zal leiden tot extra  werkgelegenheid.

Het BPIE, een on­afhankelijk Europees studie­centrum rond energie-efficiëntie van gebouwen, lichtte de strategieën van de Europese landen door, en zet Vlaanderen (3,3/5) op een gedeelde tweede plaats, na Spanje (4,2/5) en gelijk met Finland.

Vlaanderen krijgt op de meeste onderdelen een 4 op 5 en scoort alleen slecht op het onderdeel ‘publieke consultatie’ rond de ­renovatieplannen. Bovendien mikt het Vlaamse plan voor de residentiële sector op een daling met 74 procent van de CO2-uitstoot en niet op volledige klimaatneutraliteit.

Het Vlaamse plan bevat, naast bestaande maatregelen, ook maatregelen die nog in werking moeten treden. Vanaf volgend jaar wordt bijvoorbeeld een renteloos reno­vatiekrediet tot 60.000 euro mogelijk en ontvangt wie een slecht geïsoleerde woning koopt, geschonken krijgt of erft, een extra EPC-labelpremie als hij die woning renoveert binnen de vijf jaar.

 ‘Nu is het zaak onze strategie ook in de praktijk om te zetten’, zegt Demir. ‘Elk miljoen euro dat we investeren in de renovatie­sector, levert tot achttien jobs op, zegt de Europese Commissie. Dat renovatie een belangrijk onderdeel kan zijn van de relancemaatregelen, is dan ook de logica zelf.’

Hier vindt u meer informatie: 

 

Published on: 
25-09-2020