Premies via uw netbeheerder in 2018

De Vlaamse netbeheerders (Eandis en Infrax) worden door de Vlaamse overheid verplicht om bij hun afnemers energiebesparing te stimuleren. Dit doen ze onder meer door een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.  Iedere netbeheerder ondersteunt dezelfde acties.

U kan niet zelf kiezen wie uw netbeheerder is.  Per gemeente werd een netbeheerder aangeduid.  Via de subsidiemodule komt u te weten wie uw netbeheerder is. U vindt er ook een link naar de website van de netbeheerder waar u alle aanvraagformulieren vindt. Indien u de aanvraag online indient bij uw netbeheerder, dan wordt de premie sneller uitbetaald.

De premies van de netbeheerders voor woongebouwen gelden ook wanneer u als niet-particulier eigenaar bent van een woongebouw.

Premies moeten worden aangevraagd binnen het jaar na de datum van de eindfactuur.

Premies voor bestaande woningen en appartementen

Dit zijn woningen aangesloten op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006 of met aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning voor 2006.

Er wordt ook een premie gegeven voor de plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler in woningen aangesloten op het net voor 1/1/2014 (of aanvraag stedenbouwkundige vergunning voor die datum).

Premies voor losse investeringen:
De totaalrenovatiebonus voor wie minstens 3 investeringen uitvoert in een periode van 5 jaar.

Meer info over de totaalrenovatiebonus vindt u hier.

Begeleiding via collectieve renovatieprojecten.

Meer info over de collectieve renovatieprojecten vindt u hier.

Premies voor nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen

Voor nieuwbouw wordt een globale E-peilpremie gegeven. Deze premie komt toe aan de aangifteplichtige vermeld in het EPB-aangiftedossier. De E-peilpremie is afhankelijk van het jaar waarin de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning werd ingediend en van het bereikte E-peil.

De E-peilpremie werd afgeschaft voor nieuwbouwwoningen en appartementen met een aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning vanaf 2017. Voor nieuwbouwwoningen of appartementen met een vroegere aanvraagdatum moet de E-peilpremie aangevraagd worden binnen het jaar na de datum van het energieprestatiecertificaat bouw.

 

Premies voor specifieke doelgroepen

Voor beschermde afnemers

Indien u beschermde afnemer bent, zijn er nog een aantal bijkomende tegemoetkomingen.

  • Zo is er de kortingbon voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast. 
  • Anderzijds bestaat er voor deze doelgroep ook een premie van 1800 euro voor de plaatsing van een individuele condensatieketel op aardgas, stookolie of propaan ter vervanging van een bestaande, verouderde verwarmingsinstallatie. 
  • Beschermde afnemers die een woning huren op de private huurmarkt komen ook in aanmerking voor de sociale energie efficiëntieprojecten.
  • Op vraag kunnen beschermde afnemers een gratis energiescan krijgen.
  • Tot slot worden de premiebedragen (en de maxima) van de algemene premies voor bestaande woningen en voor nieuwbouw verhoogd.
Voor kwetsbare groepen

Enkele kwetsbare groepen komen in aanmerking voor

bereken-besparing