Retroactieve investeringspremie terugdraaiende teller

Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Het arrest werd op 1 maart 2021 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Het verdwijnen van de terugdraaiende teller betekent voor een groot aantal investeerders een financieel verlies. De Vlaamse Regering gaf op vrijdag 9 juli 2021 haar definitieve goedkeuring aan de  retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen die hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen.
Eveneens op vrijdag 9 juli 2021 gaf de Vlaamse Regering haar tweede
principiële goedkeuring om voor eigenaars van warmtepompen als hoofdverwarming in combinatie met zonnepanelen, bovenop de retroactieve premie voor de zonnepanelen, een bijkomende premie te voorzien.
Ook voor eigenaars van microwarmte-krachtinstallaties en kleine windturbines is een retroactieve premie in voorbereiding.

Gezinnen met zonnepanelen die al een digitale meter hebben, kunnen de retroactieve investeringspremie aanvragen via de website van Fluvius

Meer informatie over de voorwaarden en het bedrag in de rubriek 'Veelgestelde vragen':

De rubriek Veelgestelde vragen wordt regelmatig aangevuld met meer details.

Schrijf in op de nieuwsberichten
* verplicht veld
Archief nieuwsberichten

Tot uiterlijk 18 januari 2022 kunnen eigenaars met een zonnepaneleninstallatie van voor 2021 die al over een digitale meter beschikten voor 20 juli 2021 hun retroactieve investeringspremie aanvragen. Start uw aanvraag via het premieloket van Fluvius

1. Met deze calculator kan iedereen met zonnepanelen en een digitale meter al een simulatie maken van de retroactieve investeringspremie die hij/zij kan verwachten. Het bedrag hangt af van het jaar waarin de zonnepanelen in dienst zijn genomen en van de grootte van de installatie.

2. Met deze calculator kan iedereen al een simulatie maken van de premie voor teveel betaalde nettarieven

De premie aanvragen

De premie aanvragen doet u digitaal, via de webapplicatie van Fluvius.
Het VEKA zorgt voor de uitbetaling.

Published on: 
10-01-2022