Retroactieve investeringspremie terugdraaiende teller

Let op de eindtermijnen!
  • Wie meermaals netkosten betaalde bij de overschakeling van een analoge meter naar een digitale (tot en met 30 juni 2022) kan vanaf 1 juli 2022 en ten laatste op 31 december 2022 een premie aanvragen.
  • Ten laatste op 31 maart 2022 kon u de retroactieve investeringspremie voor warmtepompen en voor decentrale installaties zoals micro-WKK's en kleine windturbines aanvragen (als u op 1 oktober 2021 al over de digitale meter beschikte). 
  • Ten laatste op 18 januari 2022 konden eigenaars met een zonnepaneleninstallatie van voor 2021 die al over een digitale meter beschikten voor 20 juli 2021 hun retroactieve investeringspremie aanvragen. 

Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Het arrest werd op 1 maart 2021 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Het verdwijnen van de terugdraaiende teller betekent voor een groot aantal investeerders een financieel verlies. 

De Vlaamse Regering gaf op vrijdag 9 juli 2021 haar definitieve goedkeuring aan de retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen die hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen.
Sinds 1 oktober 2021 maakte de Vlaamse Regering het bovendien mogelijk dat eigenaars van warmtepompen als hoofdverwarming, in combinatie met zonnepanelen, bovenop de retroactieve premie voor de zonnepanelen, een bijkomende premie kunnen aanvragen. 
Eveneens sinds 1 oktober 2021 kunnen eigenaars van microwarmte-krachtinstallaties en van kleine windturbines een retroactieve investeringspremie aanvragen. 

Gezinnen met zonnepanelen die een digitale meter hebben, kunnen de retroactieve investeringspremie aanvragen via de website van Fluvius

Meer informatie over de voorwaarden en het bedrag in de rubriek 'Veelgestelde vragen':

De rubriek Veelgestelde vragen wordt regelmatig aangevuld met meer details.

Schrijf in op de nieuwsberichten
* verplicht veld
Archief nieuwsberichten

1. Liet u vóór 2021 zonnepanelen plaatsen en beschikt u over een digitale meter? Met deze calculator kunt u een simulatie maken van de retroactieve investeringspremie. Het bedrag hangt af van het jaar waarin de zonnepanelen in dienst zijn genomen en van de grootte van de installatie.

2. Betaalde u prosumententarief en beschikt u ondertussen over een digitale meter? Met deze calculator kunt u een simulatie maken van de premie voor teveel betaalde nettarieven

De premie aanvragen

De premie aanvragen doet u digitaal, via de webapplicatie van Fluvius.
Het VEKA zorgt voor de uitbetaling.

Published on: 
29-04-2022