Sociaal energiebeleid

Elektriciteit en verwarming zijn basisbehoeften. Iedereen moet er continu over kunnen beschikken, daarom voorziet de energiewetgeving sociale maatregelen.

Wie problemen heeft met het betalen van zijn facturen, mag niet zomaar van de elektriciteits- of warmtelevering worden afgesloten. Bepaalde afnemers komen in aanmerking voor “sociale maximumprijzen” voor elektriciteit en/of aardgas, en er zijn nog andere voordelen.

Nieuw sinds 1 april 2019: Wie zijn warmte rechtstreeks van een warmtenet afneemt, geniet nu ook van beschermende sociale maatregelen.

In detail: warmte via een warmtenet

Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen dat warmte van een plaats naar een andere transporteert, bijvoorbeeld van een bedrijf naar een woonwijk. Warmtenetten zorgen ervoor dat er minder warmte verspild wordt. Daarom zijn ze belangrijk voor de energievoorziening van de toekomst. Huishoudelijke afnemers van warmte van een warmtenet, hebben ook recht op een niet-onderbroken warmtelevering en sociale beschermingsmaatregelen. U leest er alles over in de brochure "Sociale beschermingsmaatregelen warmte van warmtenetten" van de VREG.