Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Met deze tips en aanpassingen beperkt u uw energieverbruik. De meeste tips kosten u maar een kleine moeite.
U kunt heel intensief te werk gaan en alle tips toepassen, er zijn er nog veel meer dan in dit overzicht. Of u gaat voor de grootste winst, door in te grijpen bij de grootste verbruikers:
Sinds maart 2021 hebben wasmachines een nieuw energielabel, met een energie-efficiëntieklassen van A tot G en een QR-code.
Het label geeft informatie over het energieverbruik. Een toestel met een A-label is in zijn klasse het energiezuinigst, een G-label het minst zuinig.
Let op: de schaal en de test zijn nu strenger dan vroeger. Een zelfde toestel zal met het nieuwe energielabel dus een lagere score behalen dan vroeger. Wasmachines die vroeger A+++ scoorden, krijgen nu een C of B.
De handleiding van de wasmachine geeft advies over het energiegebruik en over elk wasprogramma.
Sinds maart 2021 hebben koelkasten, diepvriezers en vaatwassers een nieuw energielabel, met een energie-efficiëntieklassen van A tot G en een QR-code.
Het label geeft informatie over het energieverbruik. Een toestel met een A-label is in zijn klasse het energiezuinigst, een G-label het minst zuinig.
Let op: de schaal en de test zijn nu strenger dan vroeger. Een zelfde toestel zal met het nieuwe energielabel dus een lagere score behalen dan vroeger.
Heeft u ook zonnepanelen (en digitale meter), probeer de vaatwasser rond de middag te laten draaien. Zo verhoogt u uw zelfverbruik en stijgt de winst van uw zonnepanelen.
Tot 10% van het elektriciteitsverbruik in de woning is sluipverbruik: lampjes, ingebouwde klokjes,… ze verbruiken continu stroom omdat de apparaten niet volledig uitgeschakeld zijn. Het ergste zijn de decoders, opladers, tv’s en modems. Zet apparaten zoveel mogelijk helemaal uit met een aan/uit-knop of via een stekkerdoos.
Structurele besparingen:
Investeer in groene energie en WKK.