De totaalrenovatiebonus

Wie een woning met een slechte energieprestatie binnen de 5 jaar grondig renoveert en daarbij het EPC-label aanzienlijk verbetert, kan voortaan aanspraak maken op de EPC-labelpremie in plaats van de totaalrenovatiebonus.

De EPC-labelpremie en de totaalrenovatiebonus zijn niet cumuleerbaar:

  • Wie een eerste premie aanvraagt voor een investering in een woning of appartement met eindfactuur in 2021, zit automatisch in het traject voor de EPC-labelpremie en komt niet in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus;
  • Wie al 1 investering heeft gedaan met een eindfactuur in de periode 2017-2020 en daarvoor een premie heeft aangevraagd of aanvraagt, zit automatisch in het traject van de totaalrenovatiebonus en komt niet in aanmerking voor de EPC-labelpremie;
  • Wie in 2020 een bestelbon/offerte heeft ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur hiervoor in 2021 ontvangt, heeft de keuze tussen het traject van de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie wanneer de premie voor de investering met eindfactuur in 2021 wordt aangevraagd ten laatste op 30 juni 2022;  
  • Is er voor uw woning een totaalrenovatiebonustraject opgestart bij Fluvius, dan worden premies voor energiebesparende investeringen die u vanaf 1 oktober 2022 aanvraagt in het unieke loket van Mijn VerbouwPremie, automatisch toegevoegd aan uw totaalrenovatiebonustraject/BENO-pass;  
  • De aanmelding van een ventilatiesysteem binnen de totaalrenovatiebonus, blijft bij Fluvius en wordt niet geïntegreerd in het unieke loket van Mijn VerbouwPremie. 
Wie keert de premie uit?

De netbeheerders onder de koepel Fluvius.

U kan niet zelf kiezen wie uw netbeheerder is.  Per gemeente werd een netbeheerder aangeduid.  Via de subsidiemodule komt u te weten wie uw netbeheerder is.

Het principe

Als in een bestaande woning of appartement binnen een periode van 5 jaar minstens drie van de onderstaande zeven energiebesparende investeringen worden uitgevoerd, kan u aanspraak maken op totaalrenovatiebonussen bovenop de individuele premies die voor deze investeringen al werden uitbetaald.

Zodra u bij Fluvius een premieaanvraag indient voor één van deze investeringen die voldoet aan alle voorwaarden én met eindfactuur vanaf 1 januari 2017  tot en met 31 december 2020, wordt een voucher geactiveerd die bijhoudt hoeveel investeringen u uitvoert die kunnen meetellen om aanspraak te maken op deze totaalrenovatiebonussen.

Wie in 2020 een bestelbon/offerte heeft ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur hiervoor in 2021 ontvangt, heeft de keuze tussen het traject van de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

TotaalrenovatiebonusPer woning en wooneenheid kan maar één voucher worden geactiveerd. Deze voucher blijft verbonden aan de woning of wooneenheid. Wie in 2020 een bestelbon/offerte heeft ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur hiervoor in 2021 ontvangt, en voor deze investering een premie aanvraagt ten laatste op 30 juni 2022,  heeft de keuze tussen het traject van de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.  Deze keuze is eenmalig en onherroepelijk. Voor premieaanvragen via de Mijn VerbouwPremie of voor aanmelding van een ventilatiesysteem bij Fluvius vanaf 1 juli 2022, kan in geen geval nog een totaalrenovatiebonustraject worden opgestart.

Welke woningen komen in aanmerking?

De voucher is enkel geldig voor bestaande woningen die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten voor 2006 of met bouwaanvraag voor 2006.

7 investeringen kunnen meetellen voor de totaalrenovatiebonus.

De bonussen worden in schijven uitbetaald.

In principe aan de investeerder.

Uw netbeheerder contacteert u zodra in uw woning 3 investeringen werden uitgevoerd.