Tweede isolatiedag

  • 24 september 2018

Op 22 september kon je in Vlaanderen een aantal isolatiewerven bezoeken. Je kreeg er een deskundige uitleg over hoe je een woning optimaal kan isoleren en leerde er over het belang van luchtdichtheid.

15 werven openden hun deuren waarbij bezoekers heel wat informatie kregen van de uitvoerende aannemers over de verschillende mogelijkheden en technieken om een bestaande woning na te isoleren. De bezoekers kregen uitleg over de premies, verplichtingen én voordelen van het na-isoleren van bestaande woningen. Ook werden er live demonstraties gegeven op werven van spouwmuurisolatie, muurisolatie aan de buitenkant en dakisolatie.

Ook Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, stak zelf de handen uit de mouwen en hielp de spouwen van een woning isoleren in Deinze én in zijn thuisstad, Oostende. Minister Tommelein: “Je huis maximaal isoleren is de snelste weg naar een energiezuinige woning. Het geeft je zowel in de zomer als de winter meer comfort en je ziet de investering ook meteen vertaald in een lagere energiefactuur. Bovendien stijgt de waarde van je woning als die energiezuinig is. Degelijke isolatie voor iedere woning in Vlaanderen is en blijft een prioriteit.”

Zowat 85 % van de Vlaamse woningen heeft een geïsoleerd dak, en slechts de helft van de Vlaamse woningen heeft muren die geïsoleerd zijn. De voordelen van een goed geïsoleerd huis zijn niet te onderschatten. Je wooncomfort verhoogt, je energiefactuur daalt én een grotere energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie draagt bij tot het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “We merken dat heel wat mensen zich nog niet bewust zijn van de verplichtingen opgelegd door de overheid. Denk dan aan de dakisolatienorm (2020), dubbelglasnorm (2023) en de BENOvatiedoelstellingen (2050). 2050 lijkt nog ver weg, maar toch moeten we er vandaag al mee beginnen. Er is nog een serieuze inhaalbeweging nodig om alle bestaande woningen energie-efficiënt te krijgen.”

Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder Bouwunie: “Er zijn nog erg veel woningen onvoldoende geïsoleerd. Nochtans bestaan er tal van technische mogelijkheden, kan isoleren vaak snel gebeuren én nu nog met hogere premies. Doe daarom dit jaar nog beroep op een vakman uit uw buurt. Die kan u bovendien advies op maat van uw woning geven.”

De organisatie van de Vlaamse Isolatiedag heeft dit jaar twee bezoekers blij gemaakt met een cheque van 500 euro die ze kunnen gebruiken om hun woning te laten na-isoleren.

Zoek een vakman
vaklui
Wat is spouwmuurisolatie?