Gedaan met laden. U bevindt zich op: Warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp behoort - samen met warmtenetten - tot de meest energie-efficiënte en toekomstgerichte verwarmingsoplossingen. In een woning die nog niet goed geïsoleerd is, kan een hybride warmtepomp een tussenoplossing zijn.  Wat moet u weten?

Werking van een warmtepomp

© Freepik

Terwijl klassieke verwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepomp maar deels beroep doen op elektriciteit. Want 60 tot 80% van de nodige energie haalt de warmtepomp uit de omgeving.

Eigenlijk heeft u al een kleine warmtepomp in huis: uw koelkast. Die haalt warmte uit een koude plaats (de koelkast) en geeft dit af aan een warme plaats (de achterkant van de koelkast). Een warmtepomp doet dat ook. Een warmtepomp heeft geen hitte nodig, het maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte uit de bodem, het grondwater of de lucht. Een warmtepomp is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een pomp drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De warmte wordt aan het verwarmingssysteem afgegeven. De druk wordt verlaagd, het gas wordt terug vloeistof en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.

Om het rendement van de warmtepomp hoog te houden, vereist de woning

  • een goede isolatie
  • verwarmingselementen die bij lage temperatuur veel warmte kunnen afgeven, zoals vloerverwarming, aangepaste radiatoren, ventiloconvectoren of muurverwarming.

Soorten warmtepompen

De meest toegepaste types warmtepompen in woningen zijn de

  • bodem-waterwarmtepomp, ook gekend als ‘geothermische’
  • lucht-luchtwarmtepomp
  • lucht-waterwarmtepomp.

Het eerste deel van de naam verwijst naar de warmtebron (bodem of lucht), het tweede deel naar hoe de warmte de woning opwarmt (via lucht of water). Elke soort heeft zijn typische kenmerken.

Is uw woning nog niet klaar voor een warmtepomp dan kunt u eventueel als tussenstap kiezen voor een hybride warmtepomp. Dat is een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. Een bestaande verwarmingsketel is over het algemeen vrij eenvoudig te vervangen door een hybride warmtepomp. Het blijft de bedoeling om verder te isoleren zodat u op termijn helemaal kunt afstappen van fossiele brandstoffen.

Welke warmtepomp u het best kiest, hangt af van vele factoren in en rond uw woning. Laat u adviseren door een RESCert-installateur en twijfel er niet aan om verschillende offertes op te vragen.

Is uw woning warmtepompklaar?

Met de gebruiksvriendelijke tool ‘Warmtepompklaar’ kunnen eigenaars in enkele stappen achterhalen of hun huis of appartement duurzaam verwarmd kan worden met een warmtepomp of zij eerst nog extra moeten isoleren.

Kostprijs

De aankoopprijs varieert van gemiddeld 2.500 tot 25.000 euro (incl. plaatsing en 6% btw) en hangt af van het type. Een lucht-luchtwarmtepomp is doorgaans het goedkoopst, een bodem-waterwarmtepomp het duurst. Daartegenover staat dat een bodem-waterwarmtepomp de laagste verbruikskosten zal hebben voor de warmte (en koude) die ze levert, dit type warmtepomp heeft als extra voordeel dat het passief kan koelen.

Vind een RESCert-installateur

Om in aanmerking te komen voor de premie moet de installatie geplaatst of gevalideerd worden door een RESCert-installateur, dat is een installateur met een ‘certificaat van bekwaamheid’:

De vraag naar warmtepompen is enorm gestegen. Dat leidt tot wachttijden van enkele maanden. Laat u niet ontmoedigen, bekijk alvast of uw woning helemaal klaar is voor verwarmen op lage temperatuur en welk type warmtepomp u het meest interesseert. Meld u ondertussen al aan op de wachtlijst van een RESCert-installateur, zodat u snel aan de beurt bent wanneer de achterstand weggewerkt is.

Aandachtspunten

Voor professionelen