De warmtepompboiler voor warm water

Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan uw sanitair water. Het is al snel drie keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen. Warm aangeraden voor wie geen zonneboiler kan plaatsen of niet aangesloten is op het gasnet.

Bekijk het filmpje en u bent helemaal mee.
Verwachte kostprijs:

De warmtepompboiler kost afhankelijk van het merk en de capaciteit 2000 tot ongeveer 3000 euro excl. btw en excl. plaastingskosten. Dat is duurder dan een gewone boiler. Maar als we ook de verbruikskosten in beschouwing nemen, zal een warmtepompboiler u een gemiddeld 300 euro/jaar meer winst opleveren dan een elektrische boiler.

Wie investeert in de plaatsing van een nieuwe warmtepompboiler kan in een aantal gevallen een premie van de netbeheerder krijgen. De premievoorwaarden kunnen veranderen. Gebruik steeds het meest recente aanvraagformulier van uw netbeheerder. Ook voor de automatische sturing van de warmtepompboiler is er een premie.

Onze tips:
  • Is er ventilatie in de woning, gebruik dan de afgevoerde ventilatielucht als bron voor de warmtepompboiler.
  • Warmtepompboilers bestaan in verschillende maten, net zoals kleding van XXS tot XXL. Voor gezin van vier met een gemiddeld verbruik volstaat M. Kies het beste in functie van uw sanitaire warmwatervraag, dat is doorgaans voordeliger in aankoop en verbruik.
  • Omdat het nogal wat plaats inneemt en geluid kan maken (in principe onder de 60 dB), wordt een warmtepompboiler vaak in de garage of kelder geplaatst.
Zo werkt een warmtepompboiler:

Een warmtepompboiler heeft - net zoals een warmtepomp - geen hitte nodig, het maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte in de binnen-, de buiten- of de afgevoerde ventilatielucht. Een warmtepompboiler is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De gasvormige koelvloeistof geeft warmte af aan het water in een voorraadvat. De druk wordt verlaagd, het gas wordt terug vloeistof en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.
Het voorraadvat is ook aan een elektrische naverwarming gekoppeld om het water nog sneller warm of boven de voorziene 55°C te krijgen. 

U heeft al een kleine warmtepomp in huis: uw koelkast. Ook die haalt warmte uit een koude plaats (de koelkast) en geeft dit af aan een warme plaats (de achterkant van de koelkast). 

Een warmtepompboiler kan  gecombineerd worden met een ander ondersteunend systeem, bijvoorbeeld een ketel of een zonneboiler voor de naverwarming van het water in het voorraadvat.

Ook de combinatie warmtepompboiler-zonnepanelen kan, zo wekt u ook de elektriciteit voor de warmtepompboiler zelf op.

Systemen die binnenlucht gebruiken hebben een hoger rendement omdat de lucht meestal al een hoge temperatuur heeft, maar ze hebben ook een nadeel: een deel van de opgewarmde lucht verdwijnt uit de woning en daardoor moet de woning meer verwarmd worden. De voordeligste warmtepompboiler gebruikt afgevoerde ventilatielucht.

Published on: 
05-06-2019