zo-veel
Zó. Véél.

Wat kan ik daar mee doen?

Wat is een digitale meter?

De digitale meter is een elektronische meter die uw traditionele elektriciteits- en gasmeter zal vervangen. Het toestel meet uw elektriciteits- of aardgasverbruik. Uw elektriciteitsmeter registreert digitaal en afzonderlijk de elektriciteit die u op het net injecteert en afneemt, en stuurt de meterstanden automatisch door naar uw netbeheerder.


Lees meer over de algemene werking van uw digitale meter:
www.fluvius.be


Download de handleiding van uw digitale meter:
www.fluvius.be

Hoe ziet een digitale meter eruit?

Wat bij een digitale meter meteen opvalt: het klassieke telwerk is vervangen door een elektronisch display. Bij wie vandaag al een meterkast heeft met een doorzichtig deksel, kan de huidige kast gewoon blijven staan. Enkel het deksel waarop de digitale meter geplaatst kan worden, verandert dan.

In principe heeft de kast rondom de slimme elektriciteitsmeter dezelfde afmetingen als uw huidige meterkast en neemt dus exact evenveel plaats in beslag. De precieze afmetingen zijn: 25 cm breed, 25 cm diep en 60 cm hoog.
 

 

digitale meter digitale meter 1
Wat doet een digitale meter?

Net als een klassieke meter meet een digitale meter uw elektriciteits- of aardgasverbruik.
Het grote verschil is dat een digitale meter ingebouwde communicatietechnologie bevat. Dit
betekent dat de meter zelfstandig gegevens kan verzenden en ontvangen.


+ Een digitale meter stuurt uw meterstanden automatisch door: geen manuele
meteropnames aan huis meer.

+ Met een digitale meter weet u in detail hoeveel u verbruikt, zodat u hier sneller op kunt inspelen.

+ Een digitale meter kan u makkelijk koppelen met andere toestellen en zo uitbreiden tot een slimme meter:

  • Volg uw eigen verbruik in real time (bv. met een app op uw smartphone);
  • verbruik automatisch elektriciteit wanneer die het goedkoopst is, bijvoorbeeld aan nachttarief;
  • Verbruik energie wanneer u die zelf aanmaakt (bv. mt zonnepanelen).
Kan ik zelf mijn digitale meter uitlezen ?

Dat kan, via de displays. De digitale meter voor elektriciteit beschikt daarnaast over twee gebruikerspoorten die lokaal uitleesbaar zijn. Via de P1-poort zijn uw verbruik (kWh), actief vermogen (kW) en enkele kwaliteitsgegevens beschikbaar per seconde. Via de ‘snelle’ S1-poort worden ruwe data aan een bijzonder hoge frequentie ter beschikking gesteld aan een slimme app of thermostaat. Beide poorten zijn ideaal geschikt voor gedetailleerde verbruiksfeedback en slimme sturing van toestellen.

Waarom moet iedereen per se een digitale meter krijgen?

Heel eenvoudig: omdat de oude mechanische meters binnenkort niet meer worden gemaakt. Bovendien leven we steeds meer in een digitale wereld. We bellen al lang niet meer met een telefoon met een draaischijf, maar gebruiken een smartphone. Onze tv is digitaal. Waarom dan niet onze energiemeter?

Maar bovenal: met een digitale meter bent u klaar voor het energiesysteem van de toekomst, met meer hernieuwbare energie en waarbij burgers zelf energie produceren.

Bedreigt een digitale meter mijn privacy?

De digitale elektriciteitsmeter heeft een moderne communicatiemodule. Die module is verbonden met het 4G-netwerk, waar ook smartphones gebruik van maken. De netbeheerders gebruiken de meest geavanceerde beveiligingstechnieken. Zo is uw data versleuteld en beschermd. De digitale gasmeter communiceert met de digitale elektriciteitsmeter. Dat gebeurt draadloos en ook volledig versleuteld via een sterke Europese beveiligingsmethode.

Bovendien blijft u als netgebruiker altijd zelf eigenaar van uw meetgegevens. De Vlaamse regering legt duidelijk vast wie deze gegevens mag gebruiken, bijvoorbeeld om uw energiefactuur op te stellen of voor het netbeheer. Wil een maatschappij uw gegevens voor andere doeleinden gebruiken, dan zal ze daar uw expliciete toestemming voor moeten vragen. Elke maatschappij moet zich vanzelfsprekend houden aan de Vlaamse, Belgische en Europese regelgeving met betrekking tot uw privacy.

Vind een antwoord op uw vragen rond privacy en veiligheid op www.fluvius.be.

Wat is een slimme meter?

Door een (of meerdere) online applicatie(s) te installeren op je smartphone en een apparaatje aan je digitale meter te koppelen, kan je van je digitale meter een slimme meter maken. 

Zo’n slimme meter maakt jouw leven een pak eenvoudiger en je energieverbruik overzichtelijker. Omdat er heel veel verschillende (gratis en betalende) applicaties op de markt zijn, zijn er ook heel veel verschillende toepassingen mogelijk: 


✔ Traceer sluipverbruik
✔ Afzonderlijke toestellen meten
✔ En nog veel, veel meer

Nieuwsgierig hoe je het juist aanpakt? Welke apps je vandaag al kan installeren? En hoe die toepassingen je leven eenvoudiger kunnen maken? Vergelijk de verschillende mogelijkheden op maakjemeterslim.be.

Je verbruikshistoriek kan je natuurlijk online blijven raadplegen op fluvius.be/verbruikshistoriek.

 

Bekijk de flyer:

pdf bestandMaak je meter slim_flyer (1.74 MB)

MEER WETEN?

Lees hier een antwoord op de meest voorkomende praktische vragen

Laatste update : 04/07/2019

Published on: 
21-02-2020