zitwelsnor
Dat zit wel snor.

wat kost mij dat?

Wat kost de digitale meter mij?

De kosten van de digitale meters zitten verwerkt in de nettarieven. Kent uw gezin een gemiddeld verbruik? Dan zal u volgens de kosten-batenanalyse van de VREG in theorie jaarlijks ongeveer 15 euro meer betalen voor elektriciteit en ongeveer 12 euro meer voor aardgas. In theorie. In de praktijk kan u met een digitale meter slimmer omspringen met uw energieverbruik, waardoor u meer zal kunnen besparen op uw energiefactuur.

 

Als u zelf een digitale meter vraagt, bijvoorbeeld omdat u hem graag sneller wil dan u aan de beurt bent, betaalt u ook de kosten voor de plaatsing en indienststelling van de digitale meter.  

 

En gaat uw digitale meter stuk? Dan is de netbeheerder verantwoordelijk voor herstellingen of voor vervanging van de defecte meter.

En voor eigenaars van zonnepanelen?

Bij prosumenten, zoals eigenaars van zonnepanelen die zelf hun energie opwekken, betaalt de distributienetbeheerder de digitale meter. Die kosten zitten verwerkt in de nettarieven. 

 

Vanaf 1 juli 2019 krijgt u als prosument met een digitale meter de keuze tussen twee opties:

  1. Terugdraaiende teller op alles en u betaalt ook het prosumententarief.
  2. Terugdraaiende teller, behalve op het distributienettarief en u betaalt netkosten op wat u werkelijk van het net afneemt.

 

Bij de plaatsing van de digitale meter wordt automatisch de eerste en huidige optie (het prosumententarief) ingesteld. Wilt u liever de tweede optie? Dien dan een aanvraag in bij Fluvius. Let wel: kiest u voor deze tweede optie, dan kan u nadien niet meer terug naar het prosumententarief. 

 

Via de VREG-simulator kunt u nakijken welke optie voor u het beste is. Hoe minder stroom u van het net moet afnemen of hoe groter uw zelfconsumptie is, hoe interessanter het wordt om in het nieuwe systeem (optie 2) te stappen.

 

Plaatst u zonnepanelen na 31 december 2020, dan kan u geen gebruik meer maken van de terugdraaiende teller en valt u sowieso onder de nieuwe regeling. Om ook in de toekomst investeringen aantrekkelijk te houden, komt er vanaf 2021 een een premie voor zonnepanelen tot 10 kVA

En voor klanten met een budgetmeter?

De kosten van de digitale meters zitten verwerkt in de nettarieven. Budgetmeterklanten moeten hier dus zelf niets voor betalen.

 

De digitale meter maakt de aparte, grote budgetmeter overbodig. Elke digitale meter kan in budgetmetermodus gezet worden. Digitale budgetmeters werken niet meer met oplaadkaarten, maar kunnen volledig worden beheerd via het webportaal www.mijndigitalebudgetmeter.be. Wie dat wil kan voor een oplaadbeurt nog steeds bij het OCMW of in de kantoren van Fluvius terecht.

Daarnaast geeft de digitale meter een nog beter inzicht in het energieverbruik, waardoor u uw verbruik beter in de gaten kan houden en de kosten kan drukken

Lees meer over de digitale meter voor klanten met een budgetmeter op www.fluvius.be

MEER WETEN?

Lees hier een antwoord op de meest voorkomende praktische vragen

Laatste update : 04/07/2019