relaxx
Laat die zon maar schijnen

wat verandert er voor mij?

Verandert de klacht van de VREG bij het Grondwettelijk Hof iets voor mij?

Nee. De klacht van de VREG heeft op dit moment geen enkele invloed op eigenaars van zonnepanelen. De uitrol van de digitale meter gaat van start zoals voorzien. Begin april 2019 keurde het Vlaams parlement het decreet digitale meter zonder één tegenstem goed. Het decreet is doordacht, goed onderbouwd en cruciaal voor de energietransitie en de klimaatplannen. Fluvius begint op 1 juli met de installatie van de eerste digitale meters.

Wanneer installeert Vlaanderen digitale meters?

De bestaande meters met draaitellers zoals u die nu kent, verdwijnen stelselmatig vanaf juli 2019. Vanaf dan worden er enkel nog digitale meters geplaatst. Binnen 15 jaar zal elke woning in Vlaanderen een digitale meter hebben. De uitrol verloopt geleidelijk. (Ver-)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter komen eerst aan de beurt.

Lees meer over de plaatsing van uw digitale meter op www.fluvius.be

Zal ik nog kunnen kiezen tussen dag- en nachttarief?

Ja. Er bestaat maar één digitale meter voor elektriciteit, maar u kan kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven dus gewoon bestaan. De digitale meter maakt het wel eenvoudiger en goedkoper om van tarief te veranderen. Dat kan eenmalig gratis bij de plaatsing van digitale meters, en kost 8 euro nadien.

Welke gevolgen heeft een digitale meter voor eigenaars van zonnepanelen?

Het is belangrijk dat we blijven investeren in hernieuwbare energie om de opwarming van het klimaat tegen te gaan en onze Europese doelstellingen te behalen. Wie investeert of geïnvesteerd heeft in hernieuwbare energie, blijft dan ook zijn rendement behouden.

 

In tegenstelling tot een traditionele meter draait de digitale meter niet fysiek terug, maar kan dat wel virtueel.

 

Wie voor het einde van 2020 zonnepanelen laat plaatsen, blijft 15 jaar lang het recht behouden op het principe van de ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het prosumententarief. Zodra u een digitale meter hebt, kan u vanaf 1 juli 2019 ook al vroeger overstappen naar een nieuw nettariefsysteem. In plaats van het prosumententarief betaalt u dan netkosten op basis van uw werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als u dus vooral verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig. Dit voordeel berekent u via de simulator van de VREG.

 

Lees meer over de digitale meter voor eigenaars van zonnepanelen op www.fluvius.be

MEER WETEN?

Lees hier een antwoord op de meest voorkomende praktische vragen

Laatste update : 04/07/2019