Haal meer uit uw zonnepanelen met zelfverbruik

Een gemiddeld gezin met zonnepanelen laat elk jaar ongeveer 2400 kilowattuur zonnestroom naar het elektriciteitsnet vloeien. Stroom die u aan het net teruglevert, is veel minder waard dan stroom die u van het net haalt. U doet er goed aan om een deel van uw elektriciteitsgebruik naar ‘de middag’ te verschuiven. Zo stijgt uw 'zelfverbruik', waardoor u ongeveer 20 eurocent per kilowattuur kan besparen.

Zonnepanelen produceren doorgaans het meeste tussen 11u en 15u, met in de zomer een piek rond 14u.  

We zijn niet elke middag thuis en soms produceren onze zonnepanelen meer stroom dan we op dat ogenblik nodig hebben: 100% zelfverbruik is niet haalbaar. Wie niet afstemt op het gratis aanbod zonnestroom heeft een zelfverbruik van gemiddeld 28%. Door elektrische toestellen zoals de vaatwasser, wasmachine en droogkast slim in te schakelen, kan het zelfverbruik tot 35% groeien. En nog veel meer met een elektrische (warmtepomp)boiler, een elektrische wagen en – waar nuttig- met een thuisbatterij. 

Deze aannames zijn gebaseerd op een gezin met een zonnepaneleninstallatie van 3,5 kWp, dat jaarlijks 3500 kWh elektriciteit gebruikt, een elektriciteitsafnameprijs van 26,3 eurocent/kWh betaalt en een terugleveringsvergoeding van 5 eurocent/kWh ontvangt.

Binnenkort vullen we deze pagina aan met een rubriek 'Veelgestelde vragen'.