Haal meer uit uw zonnepanelen met zelfverbruik

Een gemiddeld gezin met zonnepanelen laat elk jaar ongeveer 2500 kilowattuur zonnestroom naar het elektriciteitsnet vloeien. Met een digitale meter is stroom die u aan het net teruglevert minder waard dan stroom die u van het net haalt. U doet er dus goed aan om een deel van uw elektriciteitsgebruik naar ‘de middag’ te verschuiven. Zo stijgt uw 'zelfverbruik' en dat kan u ruim 20 eurocent per kilowattuur opleveren*.

Zonnepanelen produceren doorgaans het meeste tussen 11u en 15u, met in de zomer een piek rond 14u.  

We zijn niet elke middag thuis en soms produceren onze zonnepanelen meer stroom dan we op dat ogenblik nodig hebben: 100% zelfverbruik is niet haalbaar. Wie niet afstemt op het gratis aanbod zonnestroom heeft een zelfverbruik van gemiddeld 28%. Door elektrische toestellen zoals de vaatwasser, wasmachine en droogkast rond de middag in te schakelen, kan het zelfverbruik tot 35% groeien. En nog veel meer met een slim aangestuurde elektrische (warmtepomp)boiler, een elektrische wagen en – waar nuttig- met een thuisbatterij. 


* Deze aannames zijn gebaseerd op een gezin met een zonnepaneleninstallatie van 3,5 kWp, dat jaarlijks 3500 kWh elektriciteit gebruikt, een elektriciteitsprijs van 26 eurocent/kWh betaalt en een terugleveringsvergoeding van 5 eurocent/kWh ontvangt. Dit zijn representatieve cijfers voor 2021, ze houden nog geen rekening met het capaciteitstarief.

Published on: 
01-04-2022