De zonneboiler voor warm water

Een zonneboiler kan op jaarbasis gemiddeld de helft van uw bad- en douchewater verwarmen. Er zijn ook combisystemen die warm water leveren voor vloerverwarming.

Onze tips:

  • Voor een ideale opbrengst moeten de collectoren tussen zuidoost en zuidwest gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60°. Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verstoren de opbrengst van een zonneboiler.
  • Kies een zonneboiler die afgestemd is op uw warmwaterverbruik: een dekkingsgraad van 50 tot 60% is het meest rendabel.  Voorzie per m² vlakkeplaatcollector minstens 40 liter boilerinhoud en per m² buiscollector minstens 55 liter boilerinhoud.
  • Kies voor een installateur met certificaat van bewaamheid of een installatiebedrijf met Quest-kwaliteitslabel: Quest-logo-solarThermal
  • Waterbesparende mengkranen en spaardouchekoppen verkleinen uw watergebruik met de helft. Een bad vraagt drie tot vijf maal zoveel water als een douche.
  • Meestal heeft u geen bouwvergunning nodig. Informeer steeds bij uw gemeentebestuur.
Verwachte kostprijs

Een zonneboiler voor vier personen kost gemiddeld 4.000 euro (excl. btw). De installatiekosten bedragen gemiddeld 800 euro. Daartegenover staat dat uw jaarlijkse kosten voor het verwarmen van water nog maar de helft van vroeger zijn.

Wie in 2018 investeert in een zonneboiler (bestaande woning of nieuwbouw met bouwaanvraag tot 31/12/2013) komt in aanmerking voor de premie van de netbeheerder.
Sinds juli 2017 is de premie nog uitsluitend van toepassing voor zonneboilers geplaatst door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid.
De premie bedraagt 550 euro per vierkante meter collectoroppervlak (apertuur), met een maximum van 2.750 euro en maximum 40% van de factuur.

Wie wil investeren in een zonneboiler kan bij zijn of haar energiehuis een energielening (2% of renteloos) aanvragen.

Kijk op de zonnekaart hoe goed uw dak scoort voor zonne-energie en bereken uw persoonlijke terugverdientijd.

Zonnekaart_webbanner_toiletpapier_1200x628pxKijk hoe goed uw dak scoort en bereken uw zonnewinst. 

Minimumaandeel hernieuwbare energie nodig?  Volg de eisen van de energieprestatieregelgeving.

geldbriefjes en munten