Zonnegids

De Zonnegids is een handleiding met concrete tips voor iedereen die samen voluit voor een groot nieuw zonneproject* wil gaan.

De gids is heel praktisch opgesteld en geeft u

  • inzicht in veelvoorkomende bekommernissen,
  • een stappenplan,
  • een overzicht van de meest gebruikte opties om met (financiële) participatie van start te gaan,
  • enkele inspirerende voorbeelden.

Cover Zonnegids

* de zonnegids is niet bedoeld voor wie zonnepanelen (tot 10 kW) op het eigen dak laat plaatsen. 

pdf bestandDownload de #ZONNEGIDS (9.4 MB)

In deze gids brengen we een aantal cases uit Vlaanderen en daarbuiten naar voren. Niet met de pretentie om volledig te zijn, niet met de bedoeling om aan te geven welke aanpak goed of slecht is. We willen vooral onderstrepen dat er veel goede visies en projectmodellen bestaan en dat de rode draad door elk succesvol project maatwerk is. Het is de bedoeling dat elke lezer uit de gids kan halen wat nuttig is voor hem. Ik hoop dat de gids ervoor zorgt dat we samen nog meer succesvolle projecten kunnen realiseren. Samen gaan we voor meer hernieuwbare energie!” aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Update

Crowdfunding verloopt ondertussen een pak eenvoudiger. De informatie op p.21 is niet meer actueel. De zogenaamde prospectusplicht is voortaan pas vanaf € 5 miljoen van toepassing. Een informatieve nota van maximum 15 pagina’s vervangt de ‘dure’ prospectus. Meer informatie op de website van Vlaio.

Hou ons op de hoogte

Net zoals het energielandschap in volle beweging is, vullen we deze webpagina regelmatig aan met nieuwe goede voorbeelden en nuttige informatie.

Niet de middelen om uw overheidsgebouwen van zonnepanelen te voorzien? Dit modelbestek helpt om overheidsdaken ter beschikking te stellen van anderen. Ook dat is investeren in de energietransitie.