Zonnekaart wint eGOV-award voor Open Data

  • 8 december 2017

Zonnekaart Vlaanderen wint eGOV-award in de categorie ‘Open data

Met de eGOV-awards beloont Agoria  projecten die zowel voor de overheid als voor de gebruikers (burgers of bedrijven) een efficiënte service aanbieden.  De grote winnaars - met het beste eGOV-project van 2017 - zijn de Stad Antwerpen, Informatie Vlaanderen en het Departement Omgeving met de 'Lage Emissiezone Antwerpen'.  Ook de Zonnekaart Vlaanderen viel in de prijzen met een award voor het gebruik van open data en een nominatie in de categorie 'Gebruiksvriendelijkheid'.

De zonnekaart op www.energiesparen.be/zonnekaart geeft voor meer dan 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen na een paar muiskliks een eerste inschatting van:

  • hoe geschikt elk dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler
  • hoeveel zonnepanelen of een zonneboiler kosten
  • wat de terugverdientijd en de milieuwinst is (besparing op CO2-uitstoot)

De hele toepassing is gebaseerd op Open data: in de periode februari 2013 tot maart 2015 organiseerde Informatie Vlaanderen verschillende vluchten met laseropnameapparatuur om de hoogte van Vlaanderen op te meten voor het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II.  Voor elke vierkante meter zijn minstens 16 hoogtepunten geregistreerd. Voor elk ‘bebouwd’ stukje Vlaanderen van 25 cm op 25 cm berekenden Informatie Vlaanderen en VITO  de zoninstraling. Ze hielden daarbij rekening met onder andere:

  • de helling en oriëntatie;
  • de dagelijkse stand van de zon gedurende een volledig jaar;
  • de schaduwmakers op en rond het dak: omliggende gebouwen, bomen, schouwen, ... tot 200 meter verderop.

Die informatie werd - via het Grootschalig Referentie Bestand of Basiskaart Vlaanderen (GRB) - gekoppeld aan de gekende locatie van de gebouwen.  Zo kreeg elk gebouw zijn score voor zonne-energie (groene kleur= ideaal, geel= bruikbaar of oranje= beperkt tot niet geschikt). Vervolgens werd een waarheidsgetrouwe terugverdientijdcalculator voor zonnepanelen en zonneboilers in de toepassing geïntegreerd. Waardoor voor elk aangeklikt gebouw specifiek de verwachte financiële en milieuvoordelen van de investering berekend wordt.

De zonnekaart kreeg ondertussen al ruim 515.000 bezoekers. Een op de tien Vlaamse gezinnen zegt dat ze hun woning al hebben opgezocht. Daarvan vroeg 15% ondertussen al een offerte aan en overweegt 29% om dat alsnog te doen.

De zonnekaart mag zich voortaan een e-GOV-project 2017 noemen. Minister Tommelein, het Vlaams Energieagentschap, Informatie Vlaanderen (AIV), VITO (de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), GIM en One Agency zijn heel tevreden met deze erkenning voor hun samenwerking. Een aanmoediging die ze meenemen om het hoofddoel van de zonnekaart met nog meer kracht na te streven: de voordelen van zonne-energie duidelijk maken en iedereen activeren om samen de groene-energiedoelstellingen voor Vlaanderen te behalen.

Zoek uw gebouw op en u weet meteen of een zonne-installatie op uw dak een klein fortuintje kan opleveren: www.energiesparen.be/zonnekaart

Benieuwd naar hoe de zonnekaart gebruik maakt van Open data? Bekijk dit filmpje: