Bestaan er gegevens over potentieel en vermogen per gemeenten?

Ja. Er is nog gigantisch veel plaats voor zonnepanelen. Vlaanderen gebruikt ongeveer 5% van het zonnepotentieel van de daken. 

U kan de evolutie in kaart en grafieken opvolgen op een andere online-tool van het Vlaams Energieagentschap: de energiekaart.

In xlsx bestandde evolutie van de zonnepanelen in Vlaanderen (3.49 MB) ziet u (op het tabblad 'Zonnepotentieel') welk potentieel uw gemeente of provincie heeft voor zonne-energie. Dit werd berekend op basis van de groene (ideale) dakdelen van de zonnekaart, waar de zoninstraling meer dan 1000 kWh/m²/j bedraagt. In realiteit is er ook nog potentieel op dakdelen die als 'bruikbaar' geklasseerd worden, waar de zoninstraling tussen de 800 en de 1000 kWh/m²/j bedraagt.
De andere tabbladen geven zicht op de evolutie van het aantal en het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen in elke gemeente of provincie. Maandelijks publiceren wij een update van deze gegevens.

De stroomvoorspeller - nog een handige tool  van het VEA - maakt op basis van de weersverwachtingen een inschatting van hoeveel stroom de geïnstalleerde zonnepanelen in elke gemeente en provincie vandaag en morgen kunnen opleveren.