Premies en lening voor zonne-energie

PREMIES

Voor een zonneboiler op een woongebouw
 
  • Wie een zonneboiler installeert op zijn bestaande woning of nieuwbouw met bouwaanvraag tot uiterlijk 31/12/2013), kan in aanmerking komen voor de premie van de netbeheerder. De premie bedraagt 550 euro per m² collectoroppervlak (apertuur), met een maximum van 2750 euro en begrensd tot 40% van het factuurbedrag.
    Meer info en alle premievoorwaarden op www.energiesparen.be/subsidies.

    • extra: wie minstens drie energiebesparende maatregelen uitvoert, komt in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus ;
    • extra: projectbegeleiders die per project minstens tien woningen helpen energiezuinig te maken kunnen een burenpremie krijgen;
  • Sommige gemeenten of provincies geven een premie voor de installatie van een zonneboiler. Via ‘Zoek uw subsidie’ kunt u nakijken welke premies er in uw gemeente gegeven worden.

Voor een zonneboiler op een niet-residentieel gebouw

  • Wie een zonneboiler installeert op een niet-woongebouw aangesloten op het net of met aanvraag bouwvergunning voor  1/1/2014, kan in aanmerking komen voor de premie van de netbeheerder. De premie bedraagt  200 euro per m² collectoroppervlak (apertuur), met een maximum van 10.000 euro en begrensd tot 40% van het factuurbedrag. 

Meer info en alle premievoorwaarden op www.energiesparen.be/subsidies.Voor zonnepanelen met een vermogen tot 10 kWp


Door de daling van de kostprijzen (nu kosten ze gemiddeld 75% minder dan tien jaar geleden!) en de hoge elektriciteitsprijzen hebben ze geen overheidssteun meer nodig.

Voor zonnepanelen met een vermogen groter dan 10 kWp
 


ENERGIELENING

Wie wil investeren in zonnepanelen of een zonneboiler, of in andere maatregelen om energie te besparen in de woning, kan bij zijn of haar energiehuis een energielening aanvragen. De energielening is voorbehouden voor de sociale doelgroep (aan 0% intrestvoet) en bepaalde niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennnootschappen (aan 1% interestvoet).
Meer info op www.energiesparen.be/energielening.

Ook heel wat banken hebben leningen voor energiebesparende investeringen.