Wat betekenen de kleuren/geschiktheidsklassen?

De zonnekaart geeft aan elk dak een kleur. De kleur symboliseert de geschiktheid van het dak voor zonnepanelen of zonneboilers. 

Kleur Geschiktheidsklasse Betekenis Inschatting
Zonnekaart donkergroen Ideaal, zelfs voor grote installaties Ten minste 90 m² dak heeft een zoninstraling hoger dan 1000 kWh/m²/jaar Het gebouw heeft een goede zoninstraling en ruimte voor een zonneboiler en/of  zonnepanelen voor professioneel verbruik.
 
Zonnekaart groen Ideaal 25 tot 90 m² dak heeft een zoninstraling hoger dan 1000 kWh/m²/jaar Het gebouw heeft een goede zoninstraling en ruimte voor een zonneboiler en/of zonnepanelen voor gezinsverbruik.
Zonnekaart lichtgroen Ideaal voor kleinere installaties 5 tot 25 m² dak heeft een zoninstraling hoger dan 1000 kWh/m²/jaar Het gebouw heeft een goede zoninstraling en ruimte voor een zonneboiler voor gezinsverbruik of voor zonnepanelen  voor een deel van het gezinsverbruik.
Zonnekaart geel Bruikbaar Ten minste 5  m² dak heeft een zoninstraling hoger dan 800 kWh/m²/jaar Het gebouw heeft voldoende zoninstraling en ruimte voor een zonneboiler voor gezinsverbruik en/of voor zonnepanelen   (voor een deel van het) gezinsverbruik.
Zonnekaart oranje Beperkt tot niet bruikbaar De zoninstraling is lager dan 800 kWh/m²/jaar of het dak is kleiner dan 5 m²

Voor dit gebouw voert de zonnekaart geen berekening uit omdat het tot de risicogroep behoort: er is een lage zoninstraling of onvoldoende oppervlakte vastgesteld.

Het is ook mogelijk dat de laseropname van dit gebouw niet lukte, bijvoorbeeld als de woning onder hoogspanningskabels ligt.

Met andere woorden:

  • groen (tint 2) betekent dat er genoeg zon op het dak invalt en voldoende ruimte op het dak is, waardoor - in theorie - het gebouw ideaal is voor het opwekken van zonne-energie voor een gezin;
  • donkergroen wijst erop dat er zelfs een grote installatie zou kunnen geplaatst worden;
  • lichtgroen wijst erop dat er in principe voldoende ruimte is voor een kleinere zonne-installatie. In sommige gevallen wijzen onze metingen aan dat de nuttige dakoppervlakte niet groot genoeg is voor een standaard-installatie. In dat geval wordt een kleinere installatie voorgesteld, waarmee een deel van het gemiddelde verbruik kan opgewekt worden. Wat u tekort heeft, haalt u van het elektriciteitsnet;
  • geel  betekent dat het er voldoende zoninstraling is, waardoor het dak - in theorie - bruikbaar is voor een zonne-installatie. De opbrengst zal wellicht iets lager liggen dan op een ideaal dak;
  • oranje betekent dat het dak - in theorie -  beperkt tot niet bruikbaar is voor zonne-installaties. Ofwel blijkt uit onze metingen dat de zoninstraling te laag is of de beschikbare oppervlakte van het dak bijzonder klein is. In deze categorie vinden we vooral bijgebouwen zoals tuinhuisjes of daken die op het noorden gericht zijn of waarop veel schaduw valt.
    Het is ook mogelijk dat de laseropname van dit gebouw niet gelukt is, bijvoorbeeld door hoogspanningskabels boven het gebouw. Dit kan u gemakkelijk zien door op de kaart 'luchtfoto' als achtergrond te selecteren. In dit geval kan u het best contact opnemen met een (RESCert-)installateur voor een waarheidsgetrouwe inschatting van uw zonnepotentieel. 

 

Published on: 
19-04-2019