Zonnepanelen voor elektriciteit

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en verminderen de CO2-uitstoot.  Bovendien zijn ze een rendabele en veilige investering. Door de daling van de kostprijzen (nu kosten ze gemiddeld 65% minder dan in 2010) en de hoge elektriciteitsprijzen hebben ze geen overheidssteun meer nodig.

Zo werkt het: zonnepanelen maken elektriciteit uit zonlicht.
Gewoonlijk worden zonnepanelen op het dak gelegd. Ze bestaan uit zonnecellen (een dun laagje silicium met aan de bovenkant een negatieve en aan de onderkant een positieve lading, beschermd tussen twee glasplaten). De panelen maken gelijkstroom, die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom. De elektriciteit die zo ontstaat, gaat rechtstreeks naar de toestellen in huis. Maakt u meer zonnestroom dan nodig, dan gaat het teveel naar het elektriciteitsnet. Uw meter zal op dat moment terugdraaien. 's Nachts en op donkere dagen, of als uw elektriciteitsvraag groter is dan uw -productie, haalt u  stroom van het net.

Onze tips:

  • Voor een ideale opbrengst moeten de panelen tussen zuidoost en zuidwest gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60°.  Zowel platte als hellende daken komen in aanmerking. Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verstoort de opbrengst van zonnepanelen. Kijk op de zonnekaart of uw dak geschikt is.
  • Geef de voorkeur aan een installateur met certificaat van bewaamheid.
  • Meestal heeft u geen bouwvergunning nodig. Informeer steeds bij uw gemeentebestuur.
    Er zijn echter andere voorwaarden, zoals eenpdf bestandgoede dakisolatie (824 kB), een keuring door een erkend controleorganisme en aanmelding bij de netbeheerder. 
  • Wanneer u de plaatsing van zonnepanelen overweegt, is het een goed moment om na te kijken of uw dak asbest bevat en of het aangewezen is het asbest te verwijderen.
Verwachte kostprijs

Zonnepanelen met een vermogen van ongeveer 3,75 kWp, om een doorsnee gezin met een jaarverbruik van 3500 kWh bijna volledig van stroom te voorzien, kosten gemiddeld 5600 euro (incl. 6% btw). Informeer bij uw energiehuis of u in aanmerking komt voor de energielening

Bekijk snel de zoninstraling op uw dak en uw persoonlijke terugverdientijd op onze zonnekaart.

Zonnekaart_webbanner_toiletpapier_1200x628pxKijk hoe goed uw dak scoort en bereken uw zonnewinst. 

Groepsaankoop?

De ene groepsaankoop is de andere niet. Een scherpe prijs is één ding, kwaliteitsgaranties zijn veel belangrijker. Dit zijn onze aanbevelingen voor organisatoren.

EPB-regelgeving

Minimumaandeel hernieuwbare energie nodig?  Volg de eisen van de energieprestatieregelgeving.