Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en verminderen de CO2-uitstoot. Bovendien zijn ze een rendabele investering. Door de daling van de kostprijzen (nu kosten ze gemiddeld 65% minder dan in 2010), de zonnepanelenpremie en de hoge elektriciteitsprijzen zijn de meeste installaties binnen de tien jaar terugverdiend. Daarna leveren ze doorgaans nog 15 jaar lang stroom.
Zo werkt het: zonnepanelen maken elektriciteit uit zonlicht.
Gewoonlijk worden zonnepanelen op het dak gelegd. Ze bestaan uit zonnecellen (een dun laagje silicium met aan de bovenkant een negatieve en aan de onderkant een positieve lading, beschermd tussen twee glasplaten). De panelen maken gelijkstroom, die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom. De elektriciteit die zo ontstaat, gaat rechtstreeks naar de toestellen in huis. Maakt u meer zonnestroom dan nodig, dan gaat het teveel naar het elektriciteitsnet of naar een opslagsysteem (zoals een thuisbatterij of een warmtepompboiler). Op ogenblikken dat uw elektriciteitsvraag groter is dan uw -productie of dan de voorraad in uw batterij, haalt u stroom van het net.
Onze tips:
Zonnepanelen met een vermogen van ongeveer 4 kWp, om een doorsnee gezin met een jaarverbruik van 3500 kWh bijna volledig van stroom te voorzien, kosten gemiddeld 5300 euro (incl. 6% btw). In 2021 is er voor zo'n installatie een premie van 1200 euro voor wie aan de voorwaarden voldoet. Informeer bij uw energiehuis of u ook in aanmerking komt voor de energielening.
Bekijk snel de zoninstraling op uw dak en uw persoonlijke terugverdientijd op onze zonnekaart.
Er komt een retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen naar aanleiding van het afschaffen van de terugdraaiende teller.
De ene groepsaankoop is de andere niet. Een scherpe prijs is één ding, kwaliteitsgaranties zijn veel belangrijker. Dit zijn onze aanbevelingen voor organisatoren.
Minimumaandeel hernieuwbare energie nodig? Volg de eisen van de energieprestatieregelgeving.