Zonnepanelen voor elektriciteit

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en verminderen de CO2-uitstoot.  Bovendien zijn ze een rendabele en veilige investering. Door de daling van de kostprijzen (nu kosten ze gemiddeld 65% minder dan in 2010) en de hoge elektriciteitsprijzen zijn de meeste installaties binnen de tien jaar terugverdiend. Daarna leveren ze doorgaans nog 15 jaar lang stroom.

Zo werkt het: zonnepanelen maken elektriciteit uit zonlicht.
Gewoonlijk worden zonnepanelen op het dak gelegd. Ze bestaan uit zonnecellen (een dun laagje silicium met aan de bovenkant een negatieve en aan de onderkant een positieve lading, beschermd tussen twee glasplaten). De panelen maken gelijkstroom, die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom. De elektriciteit die zo ontstaat, gaat rechtstreeks naar de toestellen in huis. Maakt u meer zonnestroom dan nodig, dan gaat het teveel naar het elektriciteitsnet. Uw meter zal op dat moment terugdraaien. 's Nachts en op donkere dagen, of als uw elektriciteitsvraag groter is dan uw -productie, haalt u  stroom van het net.

Onze tips:

  • Voor een ideale opbrengst moeten de panelen tussen zuidoost en zuidwest gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60°.  Zowel platte als hellende daken komen in aanmerking. Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verstoort de opbrengst van zonnepanelen. Kijk op de zonnekaart of uw dak geschikt is.
  • Geef de voorkeur aan een installateur met certificaat van bewaamheid.
  • Meestal heeft u geen bouwvergunning nodig. Informeer steeds bij uw gemeentebestuur.
    Er zijn echter andere voorwaarden, zoals eenpdf bestandgoede dakisolatie (824 kB), een keuring door een erkend controleorganisme en aanmelding bij de netbeheerder. 
  • Wanneer u de plaatsing van zonnepanelen overweegt, is het een goed moment om na te kijken of uw dak asbest bevat en of het aangewezen is het asbest te verwijderen.
Verwachte kostprijs

Zonnepanelen met een vermogen van ongeveer 4 kWp, om een doorsnee gezin met een jaarverbruik van 3500 kWh bijna volledig van stroom te voorzien, kosten gemiddeld 5200 euro (incl. 6% btw). Informeer bij uw energiehuis of u in aanmerking komt voor de energielening

Bekijk snel de zoninstraling op uw dak en uw persoonlijke terugverdientijd op onze zonnekaart.

Vanaf 2021 premie voor zonnepanelen

Zonnepanelen geplaatst na 31 december 2020 maken sowieso geen gebruik meer van de terugdraaiende teller. De opbrengsten worden berekend op de hoeveelheid stroom die ze in realiteit op het net plaatsen en van het net halen. Die nieuwe regeling stimuleert het ’zelfverbruik‘. Om ook in de toekomst investeringen aantrekkelijk te houden, komt er vanaf 2021 een premie voor zonnepanelen tot 10 kVA.

Terugdraaiende teller?

Nog dit jaar zonnepanelen in dienst nemen? Vijftien jaar lang een terugdraaiende teller is op dit moment geen garantie. De regulatoren VREG en CREG en de federale overheid vechten namelijk het Vlaamse decreet voor het Grondwettelijk Hof aan omdat zij in de terugdraaiende teller een discriminatie zien tussen mensen met en zonder zonnepanelen. Vandaag weten we nog niet hoe en wanneer het  Grondwettelijk Hof zich over deze klachten zal uitspreken.

Zonnekaart_webbanner_toiletpapier_1200x628pxKijk hoe goed uw dak scoort en bereken uw zonnewinst. 

Groepsaankoop?

De ene groepsaankoop is de andere niet. Een scherpe prijs is één ding, kwaliteitsgaranties zijn veel belangrijker. Dit zijn onze aanbevelingen voor organisatoren.

EPB-regelgeving

Minimumaandeel hernieuwbare energie nodig?  Volg de eisen van de energieprestatieregelgeving.