Zonnepanelen voor elektriciteit

Zonnepanelen zijn een rendabele en veilige investering. Door de daling van de kostprijzen (nu kosten ze gemiddeld 65% minder dan in 2010) en de hoge elektriciteitsprijzen hebben ze geen overheidssteun meer nodig.

Onze tips:

  • Voor een ideale opbrengst moeten de panelen tussen zuidoost en zuidwest gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60°. Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verstoren de opbrengst van zonnepanelen.
  • Geef de voorkeur aan een installateur met certificaat van bewaamheid of een installatiebedrijf met Quest-kwaliteitslabel:Quest-logo-solarPV
  • Meestal heeft u geen bouwvergunning nodig. Informeer steeds bij uw gemeentebestuur.
    Er zijn echter andere voorwaarden, zoals eenpdf bestandgoede dakisolatie (824 kB), een keuring door een erkend controleorganisme en aanmelding bij de netbeheerder. 
Verwachte kostprijs

Bij ons worden vooral netgekoppelde systemen geplaatst. Een fotovoltaïsche installatie (uit polykristallijn silicium) produceert per kWpiek vermogen gemiddeld  900 kWh per jaar. De kostprijs is nu ongeveer 1400 euro excl btw per kW. Een installatie van 4 kW, die een doorsnee gezin bijna volledig van stroom voorziet, kost gemiddeld 5600 euro (excl. btw). Wie wil investeren in zonnepanelen kan bij zijn of haar energiehuis een energielening (2% of renteloos) aanvragen.

Bekijk snel de zoninstraling op uw dak en uw persoonlijke terugverdientijd op onze zonnekaart.

Zonnekaart_webbanner_toiletpapier_1200x628pxKijk hoe goed uw dak scoort en bereken uw zonnewinst. 

Minimumaandeel hernieuwbare energie nodig?  Volg de eisen van de energieprestatieregelgeving.