Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Er zijn 18 verschillende functies:
Naast deze functies bestaan er ook functieondersteunende ruimten.
Een logeerfunctie is een deel van een energiesector waar mensen slapen, dat niet autonoom kan functioneren en waar geen specifieke zorgen worden verstrekt.
Voorbeelden:
Een kantoor is een deel van een energiesector dat niet vrij toegankelijk is voor publiek en waar de mensen:
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar lessen worden gegeven of een leertraject wordt gevolgd of gebruikt wordt voor educatieve doeleinden. De lessen zijn vooral theoretisch van aard. Sportlokalen, leskeukens, lesateliers en leslaboratoria behoren niet tot dit functioneel deel.
Voorbeelden:
De functie ‘Onderwijs’ is beperkt tot die delen van het gebouw waar lessen van theoretische aard gegeven worden (en hun functieondersteunende ruimten). Dit betekent dat die delen van een schoolgebouw waar praktijklessen gegeven worden niet vallen onder de functie Onderwijs.
Voorbeelden:
Werkplaatsen in een schoolgebouw, dus ook indien gebruikt louter voor onderwijsdoeleinden (schrijnwerkerij, bakkerij, smederij, fietsenherstelplaats, … ), vallen niet onder de bestemming 'niet-residentieel', maar onder industrie.
Deel van een energiesector waar medische zorgen aan personen worden verstrekt én waar die personen ’s nachts verblijven. Het betreft een (ambulant) verblijf van mensen die als gevolg van hun lichamelijke en/of geestelijke gesteldheid permanent of tijdelijk aan bed gebonden zijn.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar medische zorgen aan personen worden verstrekt of waar medische onderzoeken gebeuren én waar die personen ’s nachts niet verblijven.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar chirurgische ingrepen worden verricht.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar personen worden onthaald, bijeengebracht, tijdelijk verblijven of aanwezig zijn tijdens een deel van de dag en waarin een hoge bezettingsgraad voorkomt. Als hoge bezettingsgraad wordt een vloeroppervlakte van lager dan 2,5m² per persoon beschouwd.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar personen worden onthaald, bijeengebracht, tijdelijk verblijven of aanwezig zijn tijdens een deel van de dag en waarin eerder een lage bezettingsgraad voorkomt. Als lage bezettingsgraad wordt een vloeroppervlakte van 2,5m² per persoon of hoger beschouwd.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar personen maaltijden nuttigen en die slechts beperkt in tijd beschikbaar zijn voor het publiek (+/- 3 uur), meestal tijdens de middaguren. Deze functie kan enkel in kantoor- of schoolgebouwen voorkomen. Als de maaltijden ook buiten de middaguren kunnen worden genuttigd en/of als de functies ‘kantoor’ of ‘onderwijs’ niet in de EPN-eenheid voorkomen, valt het functioneel deel onder ‘bijeenkomst hoge bezetting’.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar maaltijden worden voorbereid en/of samengesteld, met uitzondering van kleine praktisch ingerichte keukentjes (kitchenettes).
Volgende types ruimten moeten minstens worden beschouwd in het functioneel deel ‘keuken’ voor de bereiding van maaltijden: de keuken, plaats van vertrek van de maaltijden, opslag van gekoelde producten, opslag van niet-gekoelde producten en de ruimte voor opslag van afval.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector dat vrij toegankelijk is voor publiek, waar diensten worden verleend (bijvoorbeeld: via een loket) of roerende goederen worden verkocht. De hoofdactiviteit bevat niet het ter plaatse nuttigen van maaltijden en/of dranken (hetgeen onder bijeenkomst valt).
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar gymnastiek- en sportactiviteiten plaatsvinden, bij een lagere binnentemperatuur (lager dan 18° C).
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar dans-, fitness en andere sportactiviteiten plaatsvinden, bij een normale binnentemperatuur (gelijk aan of hoger dan 18° C).
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waar wellness- en zwemactiviteiten plaatsvinden.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waaronder ruimten vallen die enkel technische installaties voor verwarming, koeling, ventilatie, … bevatten.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waarin men gemeenschappelijke ruimten terugvindt die meerdere functionele delen kunnen bedienen zoals gangen, traphallen, liftkokers en sanitaire ruimten.
Voorbeelden:
Het functioneel deel ‘gemeenschappelijk’ is niet hetzelfde als de EPB-eenheid ‘gemeenschappelijke delen’. De EPB-eenheid ‘gemeenschappelijke delen’ bedient verschillende EPB-eenheden, terwijl het functioneel deel ‘gemeenschappelijk’ verschillende functionele delen binnen één EPN-eenheid bedient.
Deel van een energiesector waarin een groep ruimten voorkomt, waarvan het gebruik en de activiteiten niet terug te vinden zijn in een van bovenstaande functionele delen.
Voorbeelden:
Deel van een energiesector waarvan de bestemming nog onbekend is.
Voorbeeld:
De EPB regelgeving kan dus niet vermeden worden bij casco (deel)gebouwen aangezien dit onder EPN – onbekende functie valt.
Functieondersteunende ruimten zijn, zoals de naam het zegt, ruimten die in hoofdzaak naburige functionele ruimten zullen ondersteunen bij het uitvoeren van hun functie. Functieondersteunende ruimten vormen geen apart functioneel deel maar worden opgenomen bij het functioneel deel dat ze bedienen.
Onderstaande niet-limitatieve lijst geeft een idee van welke ruimten als functie-ondersteunend gezien kunnen worden:
Voorbeeld 1: Een berging komt nagenoeg altijd voor in combinatie met een aanliggend kantoor, keuken, enz. dat ze bedient. De berging zal in zulke gevallen bij het aanliggend functioneel deel opgenomen worden als functieondersteunende ruimte.
Voorbeeld 2: Een vergaderzaal vormt in principe een functioneel deel ‘bijeenkomst hoge bezetting’. Een vergaderzaal komt echter meestal voor in combinatie met aanliggende kantoorruimten. De vergaderzaal zal in zulke gevallen bij het aanliggend functioneel deel ‘kantoor’ opgenomen worden als functieondersteunende ruimte.
Deze redenering gaat niet op wanneer het gaat over een groter aantal vergaderzalen die een aanzienlijk aandeel van de EPN-eenheid uitmaken (bijvoorbeeld: een volledige verdieping of vleugel van een kantoorgebouw waar enkel vergaderzalen voorkomen). In zulke gevallen is het nodig om voor deze verdieping een apart functioneel deel ‘bijeenkomst hoge bezetting’ aan te maken.