Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Het Europese Emissiehandelssysteem (‘Emissions trading system’ of EU ETS) is een cap-and-trade systeem: installaties onder het systeem moeten voor elke ton CO2 uitstoot één emissierecht indienen. Het totaal aantal beschikbare emissierechten is beperkt (‘cap’), maar installaties mogen deze rechten vrij uitwisselen onder elkaar (‘trade’). Doordat het aantal beschikbare emissierechten elk jaar daalt, ontstaat er schaarste op de markt. Installaties hebben dan de keuze: ofwel minder uit te stoten, ofwel emissierechten aankopen (waardoor de installatie onrechtstreeks betaalt voor emissiereducties in een andere installatie). Dit systeem leidt ertoe dat de reductiedoelstelling gegarandeerd wordt behaald (de ‘cap’ of totale limiet staat immers vast), maar dat dit gebeurt op een zo kostenefficiënt mogelijke manier (de emissies worden gereduceerd daar waar reducties het goedkoopst zijn).
Het EU ETS vormt sinds 2005 de speerpunt van het Europese klimaatbeleid. Momenteel omvat het EU ETS ongeveer 11.000 installaties uit de energie-intensieve industrie en de elektriciteitssector, die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40% van de broeikasgasemissies in de Europese Unie (EU). Daarnaast omvat het systeem ook de luchtvaartsector.
Het EU ETS verloopt in handelsperiodes:
De Europese Commissie publiceert jaarlijks rapporten (de Carbon Market Reports, gepubliceerd op de website van DG CLIMA) waarin de belangrijkste evoluties onder het EU ETS (m.b.t. emissiereducties, de balans vraag-aanbod, …) worden toegelicht.
Ook het Europees Milieu Agentschap publiceert op haar website jaarlijkse rapporten over de trends en verwachte ontwikkelingen onder het EU ETS (naast gelijkaardige rapporten over de algemene klimaat- en energiedoelstellingen).
Het Europees Milieu Agentschap biedt ook een gebruiksvriendelijke ETS data viewer aan met correcte en up to date informatie over de evolutie van emissies, toewijzing en veiling van rechten, etc. ... Daarbij kan ook gefilterd wordt per lidstaat, sector (Annex I activiteit) en kalenderjaar.
In Vlaanderen vallen momenteel ongeveer 200 BKG-installaties onder het EU ETS, die samen goed zijn voor 32Mt CO2eq., wat neerkomt op ongeveer 40 % van de Vlaamse broeikasgasuitstoot. Daarnaast is het Vlaams Gewest ook de bevoegde autoriteit voor 12 luchtvaartmaatschappijen die onder het systeem vallen. Bekijk de cijfers voor het Vlaams Gewest.
De implementatie van het systeem in Vlaanderen wordt verzekerd door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. U kan het Team ETS contacteren via emissierechten@vlaanderen.be. Voor bepaalde taken laat de bevoegde autoriteit zich ondersteunen en adviseren door het Verificatiebureau Benchmarking Vlaanderen.
Het registersysteem – waarin alle transacties van emissierechten worden uitgevoerd – wordt in België beheerd door de FOD Leefmilieu, dienst Klimaat.